Världen

Från kris till pris

I går gick EU från kris till pris. Tre höga herrar höll glädjestrålande upp Nobels fredspris för en jublande publik i Oslo rådhus.
Därefter tog en bister verklighet vid. I hemliga samtal förberedde 23 EU-ledare torsdagens och fredagens svåra toppmöte i Bryssel.

Gårdagens prisceremoni var en av de mest välbevakade i Oslo. Det berodde mindre på att fredspriset delat Norge i två läger.
Priset ses å ena sidan som en välförtjänt medalj till EU, ”vars bästa tid är nu”, enligt Hanne Skartveit, inflytelserik ledarskribent i Verdens Gang.
Å andra sidan betraktas priset som ”ett hån mot ett krisdrabbat Europa”, för att citera Heming Olaussen, ordförande för Nei til EU.
Att Oslo rådhus omringats av kravallpolis och att delar av den norska huvudstaden spärrats av för vanligt folk berodde mer på att prisceremonin lockat till sig samma publik som väntas bevista veckans EU-toppmöte i Bryssel.
Det fanns 22 stats- och regeringschefer i salen som med stor iver visade sin entusiasm över de tre herrarna på podiet: EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, EU-presidenten Herman Van Rompuy och EU-parlamentets talman Martin Schulz.
De belönades med starka applåder när Thorbjørn Jagland, ordförande i den norska Nobelkommittén, berättade hur årets prisvinnare valts ut:
– Europa har under 1900-talet förvandlats från en kontinent av krig till en kontinent av fred. Därför förtjänar EU Nobels fredspris.
Herman Van Rompuy hedrade i sitt tal ”alla som drömt om en kontinent i fred och som dag för dag förverkligar den drömmen”:
– Det här priset är för dem, sade han.
José Manuel Barroso betonade att EU hjälpt en rad forna diktaturer – i Spanien, Portugal, Grekland, Östeuropa och Baltikum – till frihet:
– EU gjorde att demokratin i våra länder kunde konsolideras, sade han.
I högtidstalen citerades framstående europeiska tänkare – allt från Herodotos och Winston Churchill till Jean Monnet och Alfred Nobel.
Thorbjørn Jagland påminde om de tidigare fredsprisvinnarna Michail Gorbatjov och Lech Walesa. Och om att den franske och tyske utrikesministern gemensamt fick priset både 1926 och 1927.
Men dagens längsta applåd fick två andra personer som bidragit till fransk-tysk försoning: Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Françoise Hollande.
De tittade på varandra i bänkarna, reste sig upp med händerna i luften och tog hänförda emot folkets jubel sedan Jagland påpekat att ”deras närvaro här idag gör denna dag symbolisk”.
Efter prisceremonin försvann Merkel och Hollande till akuta krissamtal. På torsdag ska de försöka sy ihop en bankunion, förtäta samarbetet i eurozonen och stärka EU:s försvarssamverkan. Dessutom ska de enas om skarpa resolutioner mot Israel och Syrien.
Herrarna Barroso, Van Rompuy och Schulz väntar med att byta från pris- till krismöte. I kväll gästar de den tv-sända fredspriskonserten i Oslo. Då omges de av en ny kändisparad: Sarah Jessica Parker, Kylie Minogue, Seal, Jennifer Hudson, Laleh och Ne-Yo är några av artisterna i Oslo Spektrum.
Gå till toppen