Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Men om båda är under 15 år?

När får man egentligen lov att ha sex? Svaret är inte glasklart.

Lagstiftningen säger att det är straffbart att ha sex med någon som inte fyllt 15 år. Däremot kan två 14-åringar som har sex inte dömas. Men huruvida de i rent juridisk mening får lov att ha sex råder det delade meningar om.
RFSU, liksom ungdomsmottagningen i Lund, anser att det är ett missförstånd att tro att man måste vara byxmyndig för att få lov att ha sex. Så länge båda parter är under 15, och det självklart inte är någon form av tvång eller övergrepp inblandat, är det fritt fram.
– Men tyvärr har många tonåringar och föräldrar missuppfattat det här och tror att man måste ha fyllt 15, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSU.
Nils-Petter Ekdahl, chefsrådman vid Lunds tingsrätt, är inte lika säker på vad som gäller.
– Tittar man på hur lagen är skriven så kan man säga att barn inte har någon fri vilja att välja när det gäller sex. Man kan säga att det är lite som att gå mot röd gubbe när två 14-åringar har sex. Man får inte, men det finns ingen som kan straffas för det. Men om barn ska ha sex är väl egentligen ingen fråga för lagstiftaren, utan snarare en moralisk sådan, säger han.
Är båda under 15 uppstår också frågan vem som är gärningsman och vem som är offer. Det konstaterar Kerstin Berglund, doktor i straffrätt vid Uppsala universitet. Båda gör en straffbar gärning med uppsåt, eftersom de faktiskt har sex med någon under 15. Men ingen av dem kan dömas.
– Ett tänkbart svar på om det är lagligt för två 14-åringar är att det inte nödvändigtvis är ett tillåtet handlande bara för att man inte kan straffas på grund av sin låga ålder, säger Kerstin Berglund.
Men, påpekar hon, så som lagstiftningen är utformad krävs det en förhållandevis liten påverkan på partnern för att det ska räknas som sexuellt övergrepp. Även om gärningsmannen är under 15.
– Men det som händer vid ett sådant destruktivt beteende är att gärningsmannen kan bli föremål för exempelvis åtgärder inom socialtjänsten.
Gå till toppen