Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Oklara paragrafer gör det svårare att hjälpa unga

Vad händer med tjejer under 15 som inte vågar be om p-piller? Eller unga par som måste smyga med sitt sex? På ungdomsmottagningen i Lund tycker personalen att juridiken snarare stjälper än hjälper.

”Det är inte lätt att veta vad man ska säga. För det vi vill förmedla stämmer ju inte alltid med juridiken”, säger Pia Fogelberg Skoglösa, kurator på ungdomsmottagningen i Lund.Bild: Thomas Löfqvist
Osäkerheten är stor. Bland ungdomar och deras föräldrar, men även bland vuxna som jobbar med barn.
– Det är inte lätt att veta vad man ska säga. För det vi vill förmedla stämmer ju inte alltid med juridiken, säger Pia Fogelberg Skoglösa, kurator på mottagningen.
Hon sitter i personalrummet tillsammans med enhetschefen och två kolleger. Det här är något de alla fyra vill prata om, en fråga de tycker att det är märkligt tyst om. Med oro har de läst om domar där 15-, 16- och 17-åriga killar dömts för våldtäkt mot barn eller sexuellt utnyttjande, trots att det framkommit att sexet varit frivilligt och ömsesidigt.
– För killen är det en katastrof. Tänk att ha med sig en sådan här sak, vad det gör med en. Men också för tjejen. Det man gör är ju att frånta henne rätten att säga ja. Och det oroar mig. Kroppen säger ja och ändå säger lagen nej, säger Pia Fogelberg Skoglösa.
Just att lära sig att lyssna till sig själv, till sin egen kropp, är grundläggande, menar de. Tonåringar mår bäst av att få utveckla en sexualitet som är till för dem själva, på deras villkor och för deras egen njutnings skull. En grundbult i sex- och samlevnadsundervisningen och ungdomsmottagningens informationsarbete.
– Men allt det här, som vi har jobbat så mycket med i Sverige, går ju delvis emot lagen, säger enhetschefen Maria Schunnesson.
Självklart, säger de, vill de inget hellre än att skydda barn mot övergrepp. Och att våldtäktsmän ska dömas. Men i de fall då tvång inte förekommit, när sexet är frivilligt och de unga är i någorlunda samma ålder, får man inte glömma att det kan finnas ett naturligt mått av osäkerhet, menar de. Den unga sexualiteten är skör, och trevande. Kanske känns det inte lika bra dagen efter. Och definitivt inte när föräldrarna får reda på det och de ser besvikelsen och oron i mammas och pappas ögon.
– Det går inte att generalisera, det kan ju vara olika omständigheter varje gång. Men det är lätt att tänka sig ett scenario, ibland, där det som var frivilligt plötsligt blir till något annat och sedan är det svårt att stoppa processen, säger Pia Fogelberg Skoglösa.
Åldersskillnaden är en besvärlig sak, konstaterar de. Deras egna riktlinjer stämmer inte med juridiken. När de får besök av en 13- eller 14-åring tvingas de göra en egen bedömning; Hur gammal är den eventuella partnern? Hur ser relationen ut?
– Vi får lita på vår erfarenhet, som visserligen är stor. Jag tänker att det handlar mycket om fingertoppskänsla. Att se till individen och göra en sorts helhetsbedömning, säger barnmorskan Ulrika Svensson.
Ungdomsmottagningens personal har ingen automatisk skyldighet att anmäla när ungdomar under 15 år har haft sex. Bara när de bedömer att barnet far illa.
På ungdomsmottagningen Lönnen i Malmö gör personalen samma typ av avväganden.
– Det gäller att fånga upp personen, göra en helhetsbedömning och se om det handlar om lust eller övergrepp, säger barnmorskan Ida Gladin.
Med lagen i ena handen och den egna bedömningen i den andra får de helt enkelt göra en pragmatisk överläggning.
Maria Schunnesson, enhetschef på mottagningen i Lund:
– När vi pratar med ungdomar under 15 måste vi ju också ha med i beräkningen att de riskerar att behöva redogöra för sitt sexliv i domstol.
I de fall där de känner att allt inte är som det ska, vilket inte händer särskilt ofta, bokar de in extra samtalstider. Efter att först ha pratat med den unge, tar de kontakt med socialtjänsten som i sin tur får avgöra om en polisanmälan ska göras.
Enligt en undersökning från RFSU finns det flera ungdomsmottagningar i landet som valt att inte skriva ut p-piller till den som är under 15 eftersom det anses gå emot lagstiftningen.
– Det här har blivit en besvärlig fråga som kan få mig ganska ångestfylld. Men en 13-årig kropp mår inte precis bra av en graviditet. Jag brukar försöka få tjejen att berätta för sina föräldrar att hon har sex, men det kanske hon inte vill. I slutändan måste jag se till mitt uppdrag och hjälpa henne. Och p-piller eller en p-stav är bättre, rent medicinskt, än att bli gravid, säger Ulrika Svensson.
Pia Fogelberg Skoglösa nickar:
– Bara det faktum att de kommer hit är ju ett tecken på mognad. Och här har vi tystnadsplikt. De som löper störst risk att fara illa kommer tyvärr sällan hit. Lagen i sig riskerar ju att skrämma bort de yngre. Det är allvarligt.
Gå till toppen