Sverige

Snabbtåg utmanar flyget

Från den 11 mars kommer ett snabbtåg per timme att avgå från Malmö C
till Stockholm när SJ sätter in nya X2000-tåg längs Södra stambanan.

Bild: Arkivfoto: Scanpix
Sedan millennieskiftet har resandet mellan Malmö och Stockholm ökat kraftigt. Både tåget och flyget har fått fler passagerare, men tåget har tappat marknadsandelar eftersom ökningen på inrikesflyget varit starkare än ökningen av antalet resor längs Södra stambanan.
Nu siktar SJ in sig på att vinna tillbaka marknadsandelar genom en storsatsning på fjärrtågen. När SJ sätter in nya snabbtåg från Stockholm till Falun, Karlstad och Sundsvall frigörs sex X 2000-tåg som istället sätts in på sträckan Malmö-Stockholm.
– Det här är ett sätt för oss att konkurrera med flyget. Vi klarar redan konkurrensen vad gäller pris och punktlighet. Nu ska vi även konkurrera med täta avgångar, säger SJ:s presschef Dag Rosander.
SJ har successivt ökat turtätheten längs Södra stambanan. För två år sedan hade SJ elva X2000-avgångar per dag från Malmö till Stockholm – och lika många i motsatt riktning. Från mars ska det gå femton dagliga X2000-tåg till Stockholm.
– Det blir bekvämare att ta tåget till Stockholm, inte bara från Malmö, utan även från Lund, Hässleholm, Nässjö, Linköping och andra platser längs Södra stambanan. När det går ett tåg per timme behöver man inte passa tiderna lika strikt. Man kan gå ner till stationen och ta nästa tåg, säger Jonas Nilsson, chef för SJ:s samhällskontakter.
Det är oerhört svårt att jämföra priserna på tåg och flyg. Det finns "rörliga prismodeller" som gör att både tåg- och flygbiljetten kan vara extremt billiga och extremt dyra.
En enkelbiljett med SJ från Malmö till Stockholm kan kosta allt från 195 till 1900 kronor beroende på när och hur man bokar sin resa. Den som har tur kan få biljetten för 1 krona via auktionssajten Tradera.
De tre flygbolag som trafikerar samma sträcka saluför sina billigaste biljetter för mellan 289 och 399 kronor. Men det billigaste alternativet är inte alltid tillgängligt.
SJ hävdar dock att tåget alltid är billigare än flyget måndag–lördag och samtliga veckodagar för den som bokar minst en månad i förväg. Och då har man inte räknat med den merkostnad som det innebär för en resenär att ta sig till Sturup och/eller Arlanda.
– Det finns inget flygbolag som slår oss på priserna om man ser priserna över en hel bokningsperiod, säger Jonas Nilsson.
SJ är dock fullt medvetet om att konkurrensen om kunderna hänger på hur nöjda flyg- respektive tågresenärerna kommer att vara under veckorna fram till den intensifierade turtätheten i mars. I siffrorna för de senaste årens punktlighet för SJ och flygbolagen spökar både snövintrar och ett isländskt askmoln.
Gå till toppen