Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ny förening visade visioner

Ett sextiotal engagerade närboende träffades igår för ett första möte med den nystartade föreningen Folkparkens framtid. Med visioner och handlingskraft tänker de stoppa byggplanerna i parken.

Göran Bengtsson, en av initiativtagarna till Folkparkens framtid, presenterade några av de visioner som arbetats fram hittills.Bild: David Neman
På ett bord låg en namnlista. ”Planer finns på att bygga bostäder i en del av folkparken. Vi vill istället bevara folkparken som park och utveckla nya möjligheter” stod det på uppropet.
– Vi har femhundra namnunderskrifter redan. Och då har vi knappt börjat. Det finns ett massivt stöd, det märker man så fort man pratar ute bland folk, berättade Karin Nilsson, en av initiativtagarna till den nya föreningen.
Många tog sig till Petersgården igår kväll där föreningen Folkparkens framtid höll sitt första möte. Föreningen har startats som en konsekvens av att byggnadsnämnden tidigare i höst beslutade att pröva om man kan bygga bostäder i Folkparken. Dialog med politikerna innan beslut fattas är föreningens syfte. En interimsstyrelse har tillsatts, en hemsida har startats och arbetet med att ta fram visioner för framtidens park har inletts. På gårdagens möte presenterades några av visionerna.
– Vi vill hålla Folkparken tillgänglig för allmänheten, utan bostäder. Och vi vill utveckla parken och dra nytta av den på bästa sätt, förklarade Göran Bengtsson, en annan av initiativtagarna.
Han presenterade först föreningens logotyp – oändlighetstecknet med ordet ”natur” i den ena öglan och ”kultur” i den andra. Båda grenarna är viktiga i föreningens framtidsvision. När det gäller naturen finns drömmar om en vild, mystisk och kittlande park med biologisk mångfald, som samtidigt ger möjlighet till rofylldhet och rekreation. Kulturen handlar bland annat om ett ställe för lokala förmågor och föreningar kombinerat med en plats för förströelse. En parkbyggnad, kanske den nuvarande i en modifierad form, eller något helt nytt. Klart är att föreningen vill ha ett hållbart och ekologiskt fokus på verksamheten.
– Platsen skulle kunna bli ett honnörsställe för Lunds kommun och rymma projekt som Lundaeko och Sverige miljömål. Tänk att bygga upp något helt nytt där man kan experimentera med klimatsmarta lösningar, sa Göran Bengtsson.
Efter presentationen släpptes ordet fritt och många tog tillfället i akt att vädra sina åsikter om parkplanerna.
– Det finns hur många idéer som helst för Folkparken. Och alla är jättebra. Utom den att bygga bostäder, sammanfattade Göran Bengtsson.
Gå till toppen