Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Succé för Frontier MMA

Tre guld och ett silver – arrangerande Frontier MMA höll sig väl framme på SM-tävlingarna i Malmö.
– Sedan hade vi två fjärdeplatser också, så totalt sett är det vårt bästa mästerskap hittills, säger Robert Sundel.

Oskar Friberg fick övertaget i bronsmatchen i shootfighting mot Frontier MMA:s David Manning som därmed slutade fyra i bantamvikt. Yngre brodern Robin Manning lyckades ännu bättre och blev svensk mästare i amatör-MMA i lättvikt.Bild: Foto: Emma Larsson
Han är tävlings- och träningsansvarig i klubben med sin verksamhet på Rosengård i Malmö och med en underavdelning i Trelleborg.
– I sin nuvarande form har vi hållit på sedan 2004-2005 och har runt hundra medlemmar. Men egentligen är vi många fler, berättar Robert Sundel.
Den sociala insatsen på Rosengård är en viktig del av föreningens verksamhet och det innebär att ge så många barn och ungdomar som möjligt chansen att få prova på och hålla på med idrott.
– Så större delen av dem som är mellan åtta och tolv år betalar ingen eller reducerad medlemsavgift. Det hade inte gått annars. Även om familjen inte har råd så måste vi finnas där, säger Robert Sundel.
Tävlingsverksamheten tillhör de mer framskjutna i Sverige och Frontier MMA är den klubb i Skåne med flest tävlande i alla grenar. Förutom MMA sysslar man med thaiboxning och brasiliansk jiu-jitsu (BJJ).
MMA står för mixed martial arts (blandade kampsporter), där shootfighting med benskydd och tjockare handskar är inkörsporten till MMA. I MMA finns också en uppdelning mellan amatörer och proffs.
– Man skulle kunna beskriva det som en väg från division ett till allsvenskan och vidare till elitserien, som är ett väldigt stort steg, säger Robert Sundel.
Men att vägen är lång och tuff innebär inte att det är omöjligt att ta sig ända fram till den absoluta toppen. Ett färskt exempel är nya MMA-fixstjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson som nyligen tog sig ett steg närmare en titelmatch i lätt tungvikt efter segern mot brassen Mauricio ”Shogun” Rua.
Frontier MMA har några killar som nu är redo att ta nästa steg. Linus Andersson och Daniel Andersson, som tog SM-guld i shootfighting i mellanvikt respektive lätt tungvikt fortsätter nu med amatör-MMA, medan Robin Manning, svensk mästare i lättvikt i amatör-MMA blir proffs nästa år.
– Han kommer att göra debut på en gala under våren, berättar Robert Sundel.

Frontier MMA:s SM-medaljer

Shootfighting: Linus Andersson, mellanvikt, guld, Daniel Andersson, lätt tungvikt, guld
Amatör-MMA: Robin Manning, lättvikt, guld, Erik Greisson, mellanvikt, silver
Gå till toppen