Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Ung kärlek i skuggan av lagen

Det är skönt att det finns en åldersgräns, då slipper man känna sig pressad att ha sex för tidigt, tycker Amal. Som lagen ser ut måste man passa sig för att inte råka illa ut, menar Linus.

Bild: Jenny Rydqvist
Selma hade just fyllt 14 första gången hon hade samlag. Killen var 17 och de hängde i samma gäng.
– Det var på en fest och var inte precis planerat. Eller, på sätt och vis var det kanske det, för jag ville liksom ha det överstökat, säger Selma som i dag är 20 år.
Kanske, funderar hon, för att hon egentligen visste att hon inte tänder på killar, hon hade bara inte formulerat det ens för sig själv ännu. Sexet var fumligt, de hade båda druckit. Efteråt pratade de inte om det, fortsatte bara att vara vänner om än lite generade sådana.
– Att han skulle ha kunnat anmälas för det här var verkligen inget som slog mig. Vi ville ju båda två. Sedan är det klart att jag kan tycka att jag egentligen var för ung, men så tänkte jag ju inte då, säger Selma.
Linus var 13, nära 14, första gången han hade samlag. Flickvännen var 14 och de var tillsammans i ett halvår.
– Jag hade sträng koll på lagen redan då. Eftersom vi båda var under 15 visste jag att inget kunde hända. Jag var mest själaglad att ha blivit av med oskulden, säger Linus, som i dag är 17 år.
Visst var de unga, säger han, men relationen var fin och sexet också, om än lite trevande.
– När jag var 15 och 16 hade jag ett komplicerat förhållande med en tjej som var 14. Då var vi lite rädda att hennes storebror skulle få reda på något, men som tur är hände det aldrig. Och det skilde ju faktiskt bara ett år och en månad mellan oss.
Ända sedan han blev sexuellt aktiv har sexualbrottslagen varit något som Linus har förhållit sig till. Samtidigt som han säger att lagen är bra, att det är extremt viktigt att skydda unga mot övergrepp, tycker han att något måste göras.
– Det är lite moment 22. Man kan ju inte göra lagstiftningen enklare och riskera att unga tjejer far illa. Men jag tycker heller inte att den är okej som den är nu. Man kan ju råka riktigt illa ut utan att egentligen ha gjort något.
Han nämner två scenarier: Upprörda föräldrar som anmäler, även om tjejen vid tillfället ville ha sex, och före detta flickvänner, sårade och svartsjuka.
– Jag tror också att normerna spelar in. Den skam som en tjej som har haft sex kan känna, som kanske kan få henne att efteråt säga att hon inte ville, att det var killens fel. Och det är ju förståeligt med tanke på att tjejer i vårt samhälle kan bli kallade för horor.
Själv tycker han att det går en gräns runt 18. Är den ena myndig och den andra under 15 är åldersskillnaden i största laget, resonerar han.
– När 18- till 20-åringar är med så unga tjejer känns det ju inte som att relationen är sund precis, även om hon kanske rent fysiskt är fullt utvecklad. Men jag har flera 18-åriga killkompisar som har legat med 14-åringar. Att snacka om sexualbrottslagen i kompisgänget är rätt känsligt, knappast ett populärt samtalsämne om man säger så.
Första gången ska kännas rätt. Och där är 16-åriga Amal ännu inte.
– När man går på högstadiet är man för ung tycker jag. Man är inte mogen att fatta sådana beslut. Tänk om man ångrar sig.
Alla tonåringar vet att det är 15 som gäller, menar hon. Därmed inte sagt att det är något som följs alla gånger.
– Egentligen tror jag att de flesta vill vänta, men de kan känna sig pushade, särskilt om den andre är lite äldre. Då kan det vara bra att veta att åldersgränsen finns, den kan göra det lättare att säga nej. Samtidigt tycker jag att det är konstigt om en 16-årig kille som har sex med en 14-årig tjej döms, om båda ville ha sex alltså.
Selma, Linus och Amal heter egentligen något annat.
16,8 år är svenska flickor, i genomsnitt, första gången de har samlag.
17,6 år är är svenska killar, i genomsnitt, första gången de har samlag.
Gå till toppen