Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bästa längsta dagen för Lucia

Idag är den längsta dagen för Malmös lucia med tärnor och stjärngossar.
Schemalagd tid: 05.30 till 23.00.
De inleder i lusselinne på sjukhuset och avslutar i festkläder på tre-rätters middag i Rådhuset.

I går kväll var det obligatorisk skolkonsert på Heleneholmsskolan.
Tärnan Matilda Lindberg räknade med att vara hemma vid 23-tiden, för att stiga upp klockan 04 idag.
– Det här är min frukost, sa hon och tuggade på en lussebulle efter gårdagens första framträdande hos samverkansföreningen På Limhamn.
Medsångerskan Emma Friis var något bättre rustad. Hon hade startat dagen med lite filmjölk med pepparkakssmak.
Ritningsarkivet och publikationsförrådet i stadshuset fungerar som omklädningsrum. Killarna står i bar överkropp bland bygglovshandlingar och ritningsrullar i ottan medan det fortfarande är mörkt utanför.
– Godmorgon, säger lucian Caroline Johannesson, som anländer sist av alla.
Hon drar på sig en vit underkjol och får hjälp av Matilda Lindberg att knyta det röda bandet runt midjan.
– Borde vi inte köra rullande r innan vi kör sångövningarna, undrar Åsa Bjartmarz, efter ett ”mimemamomo” i ring.
Efter stämbandsgymnastik som ”bipp bopp bipp bopp bipp bopp, vivovivovivovi” sträcker någon på sig, en annan gäspar.
Gösta Thioub som bor norr om Helsingborg och har längst resväg pekas ut som mest morgontrött. Natten till idag övernattar han hos en kompis för att slippa stiga upp klockan 03.
Vad är det som gör att du är med?
– Jag älskar julen. Det finns, allvarligt, inget bättre, säger han.
– Fast om jag kommer i en affär för att handla kläder och de spelar ”Feliz Navidad”, då går jag, säger han.
– Vi har haft jul sedan i augusti, förklarar Emma Friis.
– Jag vaknade i natt och hade julsånger i huvudet, berättar Casper Bjerkehagen.
När alla kliver in i den lilla turnébussen nynnar Matilda Lindberg på ”Let it snow”. Dagens repertoar klargörs. Det finns sexton låtar att välja mellan. Igår morse blev det ”samma som på Malmö arena”.
Eva Packalén Rosberg och Linnea Bjervås har ansvaret för att hitta rätt starttoner med utgångspunkt från en stämgaffel som anger tonen A. Matilda Lindberg och Victor Becker räknar in.
Vid ett framträdande höll alla takten lite extra bra. En kvinna i 80-årsåldern i publiken kunde inte låta bli att taktera. Samtidigt som hon rörde sina händer rann tårarna. Andra äldre musikkunniga har reagerat annorlunda. Någon har gjort stopptecken när arrangemang av gamla kända julmelodier uppförts i modern tappning.
Luciatåget bjuder på glada leenden, men låter förstå att känslor efter starka möten kan komma efteråt. Då händer det att tårar rullar även bland ljusspridarna.
Efter lussande på onkologen och hospice i morgon är det samling.
– Ibland blir de lite ledsna efteråt. Då är det bra att ha kunskap så vi kan prata, att jag kan stötta dem lite, säger Mikael Pettersson, 47 år, som rattar transportbussen, kallas lussepappa och till vardags är ambulanssjukvårdare.
Mycket övrigt praktiskt kring lussandet sköter 27-åriga lussemamman Madeleine Nord, som haft jobbet sedan hon var Malmö stads lucia 2004.
För årets Lucia är det speciellt att lussa på sjukhus. Hon har själv svävat mellan liv och död och beskriver hur hon under ett par år förvandlades till ett ”vårdkolli”, som tvingades lära sig äta och gå igen. Vändningen kom så sent som för ett och ett halvt år sedan.
– Det betyder otroligt mycket för mig att vara lucia med min bakgrund och historia, säger Caroline Johannesson.
Morgondagen är fri från lusseuppdrag.
På planeringsschemat står skrivet: ”Linnena på kemtvätt!”

70 uppdrag

Kl 18.30 i kväll startar luciakortegen bakom Malmö opera och går via Östra Rönneholmsvägen och Triangeln till Möllevångstorget och konsert i Folkets park. I går morse hade Malmös luciatåg hunnit med hälften av sina uppåt 70 framträdanden.
Lucian väljs utifrån engagemang och personlighet, varken utseende eller sångröst avgör. Tärnor och stjärngossar från Heleneholmsskolan plockas ut efter audition och kan räkna sin insats som projektarbete.
Gå till toppen