Kultur & Nöjen

Dödsruna över Slitz

Karin Arbsjö minns Slitz med en varm känsla av hat.

Herrtidningen Slitz lägger ner. Nästa nummer blir det sista.
Herrtidningen Slitz har avlidit. Ägarna lägger ner utgivningen efter nästa nummer, skriver Resumé. Slitz blev 27 år.
Enligt chefredaktören Mats Drougge är dödsorsaken den förändrade mediekonsumtionen, som ska ha slagit allra hårdast mot det ”manliga livsstilssegmentet”.
Slitz föddes ur tidningarna Ritz och Schlager 1985. Under barndomen var Slitz en musiktidning av hög kvalitet. Som elvaåring genomgick den en livskris, och blev ett så kallat livsstilsmagasin för unga män. Sedan dess har den främst ägnat sig åt extremt snabba bilar, att inte visa bröstvårtor och att ge Ulf Brunnberg fritt spelrum.
Den har fostrat medarbetare som Cafés nuvarande chefredaktör, Kings nuvarande chefredaktör och Bingo Rimér, och därmed på ett oöverträffat sätt lyckats sprida en kvinnosyn som bäst formuleras i meningen ”Vi utser Sveriges sexigaste flickvän”.
Jag kommer att minnas Slitz med en varm känsla av hat.
Men också tacksamhet.
För det var Slitz som upplyste om att svenska män vill att kvinnors bröst ska ”vara fasta och säga hej” – en ovärderlig information som gav upphov till en av Liv Strömquists tidiga teckningar.
2009 guidade Slitz till ”hur man ligger med en feminist”, och kallade feministen ”den kanske tyngsta skalpen i den sannolikt digra listan över kvinnor du idkat könsumgänge med”. Hur hade mitt sexliv sett ut utan den folkbildningsinsatsen? Det svartnar framför ögonen.
Idag minns vi den avlidne genom att botanisera bland artiklar som ”Världens ballaste stridsflygplan”, ”Världens 10 minsta Länder”, och den som kort och gott döpts till ”Krypskyttar”. Vi läser Sveriges sexigaste flickväns svar på frågan hur hon förklarar sin egen sexighet (”Rumpan har jag faktiskt fått efter mamma”).
Sedan stämmer vi upp i ett dånande batikhäxeskratt, lägger våra håriga armhålor kring en ung man i det manliga livsstilssegmentet och viskar i hans öra: Det finns hopp även för dig.
Gå till toppen