Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Från dagis till matcentrum

Det slottslika och förfallna Botildenborg ska bli kunskapscentrum för mat, kultur och inspiration och mycket annat.
Till hösten ska den stora renoveringen vara klar.

En gång mangårdsbyggnad till gården Botildenborg men när Inre Ringvägen byggdes revs ekonomibyggnaderna. Därefter mödrahem, spädbarnshem och dagis, nu blir här ett kunskapscentrum efter en tioårig dvala.Foto: Lars BrundinBild: Lars Brundin
Den röda tegelbyggnaden ligger där mellan Islamic Center och Västra Skrävlinge kyrka. I minst tio år har den stått tom och har nu stora fukt- och mögelskador. Tidigare har det varit mödrahem, spädbarnshem och förskola, bland annat.
– Det här är stort, härligt, pirrigt och underbart, säger Lena Friblick, vd för Xenofilia och en av köparna.
Köpesumman är symbolisk, säger hon, 50 000 kronor.
– Men vi räknar med att reparationen kommer att kosta omkring tio miljoner kronor och den står vi för, säger hon.
Tanken är alltså att det ska bli ett kunskapscentrum för mat, möte och mångfald. Till det behövs pengar.
Kryddor från Rosengård ingår i projektet som förutom krydd- och matvandringar har gett ut böcker och lagat mat i tv.
– Vi är ju ett företag som vill skapa produkter och tjänster som folk vill ha, säger Lena Friblick.
Redan finns samarbete med Kockens, Skånes livsmedelsakademi, PwC, NCC, Svenska kyrkan och Malmö stad. Tomten är drygt 6 000 kvadratmeter stor och här ska det odlas både kryddor och grönsaker.
Företaget har tio anställda idag, Nawal Zaaroura är en av dem.
– Jag kom till Sverige 1992 men har inte haft något jobb. Nu tjänar jag mina egna pengar, säger hon.
Sju Kryddor, Falafel, Harissa, Kafta, Kofta Masala och Pimienta Roja är namnen på de kryddblandningar som nu finns i handeln. Nawal Zaaroura pryder falafelkryddblandningen.
Från Rosengårds stadsdelsförvaltning är man mycket nöjd med satsningen.
Gå till toppen