Lund

Igloo som studentboende

Aleksis Pirinen och Rik Nauta har Lunds coolaste studentboende. I måndags fick de ett infall mitt i tentaplugget och byggde en igloo. De har flyttat in och tänker bo där fram till jullovet.

Snö, en skurhink och en galen idé var allt som behövdes. Sex timmar senare stod en borg av is på plats mitt på studentområdet Michael Hansens innergård.
– Det var väldigt spontant, vi satt och tentapluggade när vi kom på det. Vi tog en kvadratisk skurhink och började bygga block som fundament i en stor cirkel. Sedan tätade vi snö emellan. Direkt när vi var klara startade vi en facebooksida, säger Aleksis Pirinen.
Snart därefter kom nästa galna idé.
– Vi bestämde oss för att sova över, fortsätter Aleksis Pirinen, som natten till fredagen gör sin fjärde natt i den nya bostaden.
Ute är det sju minusgrader. Temperaturer inne i igloon håller sig strax under nollan när Sydsvenskan tittar in. Det blir lite kallare framåt natten, berättar bostadsinnehavarna. Tredubbelt av de flesta kläder och en riktigt bra filt krävs för att hålla värmen hela natten. Men än så länge fungerar det bra att bo i en snöhög tycker killarna. Även mitt i tentaperioden före jul. Mellan plugget fyller Aleksis Pirinen och Rik Nauta dagarna med olika events i igloon. De spelar in webb-tv, bjuder in gäster och har hållit en fracksittning. Ikväll väntar en spexföreställning.
Metorologerna spår plusgrader i helgen, men killarna är inte rådlösa.
– Nu ska vi spola vatten på borgen och hoppas att det kan bli så tjock is att det klarar lite plusgrader, säger Rik Nauta.
Innan de flyttar hem till sidan vanliga rum igen skulle de gärna vilja att en kommunpolitiker kom på besök för att prata om bostadssituationen för studenter i Lund.
– Vi gjorde det här som en kul grej, men självklart vill vi ta tillfället i akt att belysa frågan om bostäder, säger Aleksis Pirinen.
Gå till toppen