Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Obelix och de franska skatterna

En av Frankrikes nationalsymboler, skådespelaren Gérard Depardieu, alias Obelix, flyttar till Belgien. Han är den senaste i ett lämmeltåg av kända, franska skatteflyktingar. Hans vän Christian ”Asterix” Clavier, Louis Vuitton-miljardären, bor redan i London.
I ”Asterix & Obelix och britterna” åker Gérard Depardieu i rollen som Obelix över Engelska kanalen för att kämpa mot Julius Caesar. I verkligheten har Depardieu flyttat österut till Belgien för att fly undan fransk förmögenhetsskatt.Bild: Foto: Noble Entertainment
Flytten kan ses som ett tecken på konstnärligt och moraliskt förfall, anser många.
En gång i tiden spelade Gérard Depardieu med landets mest framstående avant-garderegissörer, med namn som Truffaut, Resnais och Godard. Han var ung, vild och rebell.
Depardieu sympatiserade med kommunister och socialister. Samtidigt växte hans renommé och personliga förmögenhet. Liksom hans midjemått. Rollen som Obelix passade honom utmärkt, både när det gällde midjemått och betalning (tiotals miljoner kronor per film). Det senaste årtiondet har den forna nationalklenoden börjat dyka upp på de mest besynnerliga ställen. Platser som förenar cynism med korruption.
Enligt Uzbekistans nyhetsbyrå ska Depardieu snart spela in film med den grymme diktatorns dotter Gulnara Karimova, den senare ökänd för sin inblandning i Telias affärer i landet. I oktober hötte skådespelaren med näven på en estrad i Groznyj och ropade ”Leve Tjetjenien! Leve Ramzan Kadyrov!” – (Tjetjeniens diktator). Fransmannen spelar också in tv-serier åt Vladmir Putin – en man som han kallar för min kompis Vlad. Depardieu gör reklam och framträdande i snart sagt varje tidigare Sovjetrepublik.
Att Obelix nu flyttar ett par kilometer över den belgiska gränsen, långt ifrån François Hollandes 75-procentiga marginalskatter förvånar därför inte alla fransmän.
– Den belgiska filmindustrin kommer att tjäna mycket på det, ironiserade Frankrikes finansminister Jérôme Cahuzac.
Invånare i Belgien betalar inte förmögenhetsskatt. I Frankrike beskattas nu tillgångar som överstiger 1,3 miljoner euro.
Gå till toppen