Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Filip & Fredriks karriärhöjdare

Filip och Fredrik har gjort en komikerduos typiska klassresa:
Från utskälld och fälld av Granskningsnämnden, till Kristallenpriser och liveshower.


Imorgon står de på Malmö arena med "Jakten på den försvunna staden".
Bakom det framgångsrika radarparet står människor som, sedan de möttes första gången 1996 som vikarier på Aftonbladet, på olika sätt har bidragit till karriären.
Här är några Filip och Fredrik kan tacka lite extra.
1996
Anders Pihlblad
Nu: Politisk reporter på TV4. Då: Körde bilen på den roadtrip i USA där Filip och Fredrik satt i baksätet och odlade sin bromance. Fredrik Wikingsson (FW): ”Jag skulle påstå att han är en av världens mest älskvärda personer, otroligt snäll och tålmodig. Han körde av åldersskäl, försäkringen hade blivit så dyr annars. Vi satt i baksätet och tjattrade. Det ska ingen behöva utsättas för.”
2002
Emma Andersson
Nu: Hockeyfru i Detroit.
Då: Dokusåpastjärna. I ett inslag i Filip och Fredriks första tv-program, ”Ursäkta röran! (Vi bygger om)” blev hon intervjuad med referenser till Förintelsen som alla gick över huvudet på henne. Hon lurades också bära en T-shirt med trycket ”Treblinka – Class of ’45”. Inslaget gjorde F&F rikskända.
FW: ”Vi ville visa på en historielöshet bland unga människor. Så vi blåste henne, hon hade sagt att hon ville vara en förebild. Vi har träffats massor med gånger sedan dess. Man ses på ett julbord och håller god min.”
2002–2003
Henrik Bastin
Tv-producent för TV4. ”Ursäkta röran” resulterade i både anmälningar och fällningar i Granskningsnämnden. TV4 lade ner programmet efter fyra avsnitt. Tillsammans med producenten Henrik Bastin vände sig nu Filip & Fredrik till Kanal 5, där programmet ”High Chaparall” började sändas. FW: ”Henrik Bastin hjälpte oss att skruva upp volymknapparna till elva när vi gjorde ’Ursäkta röran’, och sedan skruvade vi ner till 8 i ’High Chaparall’. Det var mer lagom. Vi var inspirerade av Ali G:s sätt att göra tv med falska förespeglingar.”
2004
Birgit Friggebo
”100 höjdare”, med roliga och bisarra klipp, blev en stor tittarsuccé. På plats 6 hamnade den klassiska scenen från Rinkeby där Friggebo uppmanar upprörda medborgare att sjunga ”We Shall Overcome”. FW: ”Men den största succén var utan tvekan Golge Jacobsson. Han var Sveriges äldsta bodybuildare. Men vi vinklade om inslaget i realtid, han var så grov i munnen, på ett pilsnermässigt sätt, att han blev Sveriges kåtaste 77-åring istället. Det klippet fick mer än en halv miljon träffar på Youtube.”
2005
Pål Hollender
Konstnär, filmare och inslagsproducent för F&F:s reseprogram ”Grattis världen” och ”Får vi följa med” 2011.
FW: ”En stark personlighet, med iskyla. Pål Hollender är otroligt betydelsefull, han har varit med och gjort en av våra mest lyckade serier, ”Får vi följa med”. Han är väldigt lyhörd för det som är i ögonblicket, vågar vinkla om i realtid. Det handlar om självförtroende och mod.”
2005
Johanna Swanberg
Gifte sig med Fredrik. Frilansjournalist. Hörs nu i P3 och bloggar på Nöjesguiden.
FW: ”Jag var ju väldigt förtjust i henne i många år innan hon blev min. Jag ägnade fyra år av krogliv åt att ragla fram och göra bort mig. Hon påverkar det jag gör genom den oerhörda mängd medier vi konsumerar ihop. Hon är en sparringpartner, och hon har mycket större kunskap om populärkultur än vad jag har.”
2007
Lars Beckung
Programchef Kanal 5 2007–2012. Startade i höst produktionsbolaget Mexiko med F&F.
FW: ”Som chef på femman gav han oss fria händer. Ett typiskt exempel är att han lät oss göra en valvaka på det amerikanska valet. Kanal 5 hade ingen tradition av sådana program, men det blev någon slags framgång.”
2007
Linda Hammar
Filips syster. Tv-personlighet från ”I en annan del av Köping” som Filip kläckte idén till och medproducerade.
Filip Hammar (FH): ”Det var otroligt självklart att göra någonting om min syster och hennes gruppboende. Men det var inte lika självklart att någon kanal skulle köpa serien. Att en miljon såg den fick mig att tro på mänskligheten.”
2008
Jennie Hammar
Gifte sig med Filip. Frilansjournalist som bland annat bloggar på Amelia.
FH: ”Precis som Fredrik involverar jag sällan min fru i det jag gör. Hon representerar allt det andra i livet, som är mycket viktigare. Jag har en tendens att måla fan på väggen, då är hon bra på att förklara att marken kanske inte alltid rämnar.”
2010
Sigge Eklund
Författare, internetentreprenör, tv-producent. Inslagsproducent för ”Lite sällskap” och redaktör för ”Nittileaks” och ”Jakten på den försvunna staden”. Redaktör för och klipper F & F:s podcast. Har egen podcast med Alex Schulman.
FH: ”Sigge är på något sätt vårt femte och sjätte öga. Vi är blinda för det vi gör, institutionaliserade i företaget Filip och Fredrik, då är det bra att ha en människa som kan titta på det vi gör och föra in vettiga åsikter.
2011
Lina Thomsgård
Mycket män blir det. Både omkring och i Filip och Fredriks produktioner. För detta har de fått mycket kritik. Inför ”Nittileaks” framkom det att ytterst få av gästerna skulle vara kvinnor. Filip och Fredrik svarade att de visst hade bjudit in kvinnor, men att dessa tackat nej. Lina Thomsgård på Rättviseförmedlingen startade då kampanjen ”Tacka ja!”
FH: ”Vi vill ha in kvinnor hela tiden. Och vi jobbar mycket med kvinnor, men de kanske inte är våra närmaste. Jag är beredd att dras i smutsen för det, men det är orimligt att kräva att de närmaste måste vara bara kvinnor.”
2012
Henrik Schyffert (till höger på bilden)
Komiker, programledare, manusförfattare. Regissör till ”Jakten på den försvunna staden”.
FH: ”Utan honom hade den här showen blivit en dikeskörning som Sydsvenskan hade frossat i under flera år. [F&F ser Sydsvenskan som en av sina största belackare.] På scen kan man inte vara som i en podcast, pladdrig eller luddig, man måste vara tydlig. Publiken måste förstå vad den skrattar åt. Han fick oss att våga vara breda.”
2012
Louise och Siri
FH: De viktigaste personerna för vår karriär är folk vi har träffat och intervjuat. De har fått en att se klarare på livet. Paret Louise och Siri i ”Får vi följa med” säger så mycket om vad kärlek är.

Filip och Fredrik 2012–2013

På turné med scenshowen ”Jakten på den försvunna staden”, i regi av Henrik Schyffert. Redaktör: Sigge Eklund. Kommer till Malmö arena imorgon lördag.
I början på 2013 ska det nya intervjuprogrammet ”Hissen” spelas in, där kända människor intervjuas i en hiss.
Deras podcast ligger etta på Itunes lista över svenska podcasts.
Gå till toppen