Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänks för pengatvätt

En av Rysslands mest kända oppositionsledare, antikorruptionsaktivisten och juristen Aleksej Navalnyj samt hans bror Oleg anklagas nu för bedrägeri.

Bild: Foto: AP
Polisen genomförde på fredagagen husrannsakningar i Oleg Navalnyjs arbetsrum och i den korgflätningsfabrik som brödernas föräldrar äger. Senare på kvällen fördes Oleg Navalnyj till förhör.
Anklagelserna går ut på att bröderna Navalnyj under åren 2008-2011 skulle ha begärt "överpris" för frakttransporter som deras företag utfört för en utländsk beställare. Enligt åklagarmyndigheten borde transporterna ha kostat motsvarande 7 miljoner kronor, medan bröderna Navalnyj uppges ha fakturerat 12 miljoner kronor.
Myndigheterna anklagar också bröderna för att ha tvättat pengar genom att föra över vinsten från sitt företag till ett konto som tillhör föräldrarnas korgflätningsfabrik. Enligt Aleksej Navalnyj är den märkliga anklagelsen ett försök att skrämma honom till tystnad genom att dra in hans familj.
Redan i augusti åtalades Navalnyj för påstådd förskingring av timmer från ett statsägt skogsbolag trots att bolaget enligt den lokala guvernören inte lidit någon förlust. Fallet är tre år gammalt och hade tidigare lagts ner i flera omgångar, men togs alltid upp igen på uppmaning av högre instanser.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen