Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

En av Sveriges bästa skolor

Ett decimetertjockt lager snö biter inte på värmen inne i Kulturcenter Skånes hus på Gunnesbo. På årets öppna hus visade de att skolan hör till de allra bästa i Sverige.

Tanja Persson som går Kulturcentrum Skånes treåriga kulturutbildning älskar att spela marimba. Det var svårt i början men efter några års slit har hon och hennes klasskompisar nu lyckats bemästra jätteslagverken. De spelar även djembetrummor, dansar och sjunger. Det är mycket man ska kunna om man vill kalla sig kulturarbetare.
– Jag älskar den här musiken. Den är exotisk och tropisk så det känns som att åka till Afrika, säger Tanja Persson.
Och glädjen i att skapa musik tillsammans går inte att ta miste på när slagverken väl sätter igång. Föräldrar, vänner och till och med kommunpolitiker som är på plats rycks snart med i rytmerna som snabbt skingrar tankarna från snöslask och julstress.
Kulturcentrum Skåne är en ideell förening som verkar för att aktivera personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning. På centrets eftergymnasiala kulturutbildning går 15 elever som undervisas i bland annat musik, dans och konst. Målet är att ha en så hög nivå på utbildningen att den leder till arbete inom kultursektorn.
– Det är ju så att alla kulturarbetare hankar sig fram – även våra elever. Men det finns något positivt i att kunna få vara fri kulturutövare, säger Christel Nilsson Ringdahl, som var med och grundade Kulturcentrum Skåne.
Den treåriga utbildningen är den enda av sitt slag i Sverige. Men ryktet om den exceptionellt höga ambitionsnivån har spridit sig norröver. I Gävleborgs län håller länsstyrelsen just nu på att kartlägga de bästa idéerna för att sysselsätta funktionshindrade i Sverige. Anders Skogh som är koordinator för projektet har kommit ner till Lund för att besöka Kulturcentrum Skåne, som han menar spelar i den högsta divisionen inom området.
– De har visat att de ligger i absoluta Sverigetoppen. Jag är kompositör i botten och har inte tidigre sett något liknande. Det är en förbluffande hög musikalisk nivå, säger Anders Skogh, som vill undersöka om det går att öppna upp en systerskola i Gävleborg.
Han poängterar att en verksamhet som Kulturcentrum Skånes inte ska handla om pyssel på en låg nivå. Målet ska alltid vara att hitta en väg in på arbetsmarknaden.
– Det är lika viktigt med arbete efter utbildningen för eleverna här som på alla andra skolor, säger Anders Skogh.

Kulturcentrum Skåne

Kulturcentrum Skåne är en ideell förening som drivs med stöd av anslag från Lunds kommun. Centret anordnar aktiviteter för personer med intellektuell funktionsnedsättning i alla åldrar.
2001 började den första kullen elever gå kulturutbildningen som ständigt har 15 elever. Ytterligare 40 besöker regelbundet den öppna verksamheten.
Organisationen har även anställt 20 stycken före detta elever som hjälper till i den dagliga verksamheten.
Gå till toppen