Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vitamintrick gör onyttigt nyttigt

Från och med nu är det förbjudet att påstå att antioxidanter i mat motverkar åldrande. En ny EU-förordning rensar upp bland ogrundade löften på förpackningar. Men kritiker varnar för missbruk när mer än tvåhundra hälsopåståenden blir godkända.

Livsmedel som påstås ha effekt på hälsan har blivit en miljardindustri. I flera år har EU-länderna försökt enas om att rensa ut överdrivna, obevisade och felaktiga påståenden.
Nu är man framme vid målet. En ny förordning om hälsopåståenden började gälla igår.
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, har granskat cirka 2 600 påståenden. Mer än nio av tio har underkänts. Idag återstår en lista med 222 hälsopåståenden som är vetenskapligt belagda och får finnas på förpackningarna, i reklam och på hemsidor.
Det är till exempel tillåtet att påstå att biotin ”bidrar till att bibehålla normalt hår”. Att kalcium ”behövs för att bibehålla normal benstomme”. Och att C-vitamin ”bidrar till immunsystemets normala funktion”.
Enbart de påståenden som finns på EU:s nya lista får användas.
Därför är det inte okej att påstå att katechiner (en typ av antioxidanter) kan förebygga cancer och hjärtsjukdomar. Inte heller att arginin (som finns i exempelvis ginseng, vitlök och russin men oftast säljs som en substans i kosttillskott) läker liggsår och förbättrar erektionen.
EU-förordningen är viktig eftersom den städar upp bland ogrundade hälsopåståenden, säger Anita Laser Reuterswärd, nutritionist på Livsmedelsverket. Men tillägger:
– Intresset för långtgående hälsopåståenden kommer fråmst från kosttillskottsindustrin. Det är inte konsumenterna som efterfrågar alla hälsopåståenden som funnits på marknaden.
– Konsumenterna vill veta varför man ska äta en viss sorts mat. Men de kommer att ha svårt att förstå de flesta av dessa fysiologiska påståenden, som man måste vara mycket kunnig i näringslära för att begripa.
I Danmark, som röstade nej till förordningen, är besvikelsen och oron stor.
– Det är en svart dag, säger Anja Philip, ordförande för den danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet.
Organisationens tidning Tænk ägnar åtta sidor åt de nya reglerna som man menar riskerar flytta konsumenternas fokus från en sund och varierad kost till enskilda ämnen.
Tyska organisationer hävdar att EU-listan inbjuder till trixande, eftersom den domineras av mineraler och vitaminer som är lätta att blanda i vilket livsmedel som helst. Med ett enkelt ”vitamintrick” kan en i övrigt onyttig produkt lanseras som hälsofrämjande, varnar Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen.
Anita Laser Reuterswärd på Livsmedelsverket ger kritikerna rätt.
– Vi kan bara instämma. Tyvärr. Sedan flera år har Livsmedelsverket fokuserat på kostråd som handlar om vanliga livsmedel och inte om näringsämnen och andra ämmen med fysiologisk effekt. Vi äter ju inte ämnen, vi äter mat.
En ny EU-förordning reglerar vad tillverkare får påstå på livsmedelsförpackningar. Att arginin i till exempel vitlök och russin skulle läka liggsår eller förbättra erektionen är inte längre tillåtet att påstå.

Hälsopåståenden

Vad? En lista över godkända hälsopåståenden om livsmedel (EU-förordning 432/2012).
När? Gäller sedan igår, den 14 december.
Hur? Efter vetenskaplig granskning, och förslag från EU-kommissionen, har en kommitté röstat om vilka påståenden som ska godkännas. Där har de stora EU-länderna flest röster.
Utfall? Av cirka 2 600 granskade påståenden godkändes 222.
Regel? EU-listan stadgar när ett påstående får göras och hur det ska formuleras.
Exempel? ”Olivoljans polyfenoler bidrar till att skydda blodfetter mot oxidativ stress.”
Gå till toppen