Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt SD-rekord hos Sifo

Sverigedemokraterna hamnar på en ny rekordnivå hos Sifo.


SD - får 10 procent i ny SIFO-mätning.
– Nominellt har SD nu sin starkaste stödtrupp i åldrarna över 65, säger Sifos Toivo Sjörén till tidningen.
I decembermätningen, som också publiceras i Göteborgs-Posten, ökar Sverigedemokraterna 1,5 procentenheter och får 10,0 procent. Uppgången är inte statistisk säker, men det är ökningen sedan augusti då partiet hade 6,2 procent.
Henrik Ekengren, Göteborgsprofessor i statsvetenskap, nämner några faktorer som han anser gynnar SD: eurokrisen, varsel och arbetslöshet samt att M och S uppfattas som alltför lika, skriver G-P.
Sedan augusti har Socialdemokraterna tappat drygt 2 procentenheter. I övrigt är det ett dött politiskt landskap; för övriga riksdagspartier är förändringarna försumbara. Skillnaden mellan regeringsalliansen och de tre rödgröna partierna minskar något i december jämfört med november, men inget av alternativen får egen majoritet. SD stärker sin vågmästarroll, och ökar i alla läger. Stödet är fortsatt starkast i Skåne och Bleking (18 procent) och svagast i Stockholm (drygt 4 procent).

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen