Sverige

Flicka förhörs om förtal

Bråk och stenkastning bröt i dag ut vid ett gymnasium i Göteborg. Orsaken var att skolflickor sexkränkts på nätet. En 17-årig flicka har hämtats till förhör.

Bild: Foto: Scanpix
– Allt har varit hets från i natt till i dag, säger en pojke på skolan till P4 Göteborg.
Enligt radion trodde de som kom till skolan att en av flickorna som anklagas för att ligga bakom kontot är elev på skolan.
– Vid elvatiden kom det runt 1 000 pers från andra skolor som vi inte känner igen. Folk börjar kasta sten, snöbollar och allt man kan få tag på, säger pojken.
Frustrationen spred sig när folkmassan inte fick tag på flickan, enligt honom.
– Jag tror att folk har hetsat upp varandra. Jag tror folk insåg att det finns ingen här som vi kan ta ut vår ilska på men vi hetsar varandra till att göra dumma saker, säger han.
Kammaråklagare Carl-Henrik Andersson bekräftar för TT att den 17-åriga flickan misstänks vara inblandad i "skriverier på nätet" som föregått tisdagens stora bråk i centrala Göteborg.
Andersson har begärt att flickan ska få en offentlig försvarare, alltså en advokat. Begäran, som lämnades till Göteborgs tingsrätt på tisdagen, är märkt "brådskande".
– Jag vet inte hur hon ställer sig till misstankarna, säger Carl-Henrik Andersson, som bara tillfälligt är inkopplad i ärendet.
Lena Matthijs, polisens kommenderingschef, höll en presskonferens på tisdagseftermiddagen.
– Vi har en utredning på gång när det gäller publiceringen på Instagram. I den utredningen så hör man folk, men vad det är för kön eller ålder på dem kan jag inte säga.
Ännu är ingen gripen, men enligt Lena Matthijs kan gripanden vänta när filmer och annat utredningsmaterial gåtts igenom. Aftonbladet har publicerat en film som visar en misshandel av en flicka i samband med upploppen. Bilderna visar hur flickan slängs ner på marken och attackeras av en grupp människor. Polisen vill för TT inte kommentera den påstådda misshandeln.
– Vi har ingen rapporterad skadad. Vi har eller ingen uppgift om något konkret brott eller gärningsman. Men vi kommer säkert att få fram gärningsmän och kanske målsägare med skador eftersom vi sett filmer, och det är mycket möjligt att folk kommit till skada i dag, säger Matthijs.
Polisen fick redan vid halv niotiden på morgonen via olika uppgifter på nätet reda på att något var i görningen. På Facebook fanns en uppmaning där elever ombads att ta sig till Plusgymnasiet, sedan en elev på skolan ska ha hängt ut skolflickor på nätet.
Trots ryktena och påståendena på nätet, blev polisen tagna på sängen när bråket plötsligt blossade upp.
– Vi måste börja tänka annorlunda om hur vi ska kunna styra detta till något positivt. Vi måste lära oss rusta och kunna ta emot så många människor på en gång. Men än så länge har vi inte riktigt vant oss vid hastigheten, hur snabbt det kan gå.
Hon ser hur snabbt det går att elda upp ungdomar till gemensam handling via Facebook eller annat socialt medium. Det som hände på förmiddagen hade polisen bara en viss aning under sitt morgonmöte på tisdagen.
Polisen har en stab igång med anledning av händelserna under tisdagen. Och den kommer att följa Facebook och andra sociala medier.
– Deras uppgift är också att scanna av vad som händer på nätet och leta efter filmer och annat material. Ungdomarna lägger ju ut väldigt mycket fint bevismaterial för oss på nätet som vi kan använda och det är vi väldigt tacksamma för. De är stor hjälp i vårt utredningsarbete, säger Lena Matthijs.
Hon betonar oroligheterna på gatorna inte var särskilt våldsamma, en fotbollsmatch mellan Malmö och IFK kan vara betydligt värre, sade hon.
Enligt Matthijs var det mellan 15 och 20 ungdomar som ställde till bråket och tumultet.
– De andra var där av nyfikenhet eller för att protestera mot det konto som lagts ut på Instagram.
Vid upploppet kallade polisen in uniformerad polis med hästar, en styrka ur piketen, helikopter, hundar samt dialogpoliser.
– Både polis och allmänhet angreps med flaskor och stenar, sade polisens presstalesman Björ Blixter till TT.
– Då hade vi under en period inte läget under kontroll.
När bråket utanför Plusgymnasiet lugnade ner sig drog skarorna vidare mot köpcentret Nordstan.
Samtidigt som människor gick och julshoppade höll polisen fast ungdomar. Totalt 27 ungdomar omhändertogs för störande av allmän ordning.
Plusgymnasiet kommer att vara stängt för undervisning i morgon.
– Det är på polisens inrådan. Det har startat en ny grupp på Facebook där det står att samma sak kommer att hända i morgon, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia, ägare till Plusgymnasiet.
Hammerskog säger att skolan inte vill utsätta varken personal eller elever för en situation som den i dag.
Martin Berg, doktor i sociologi och forskningsledare vid Högskolan i Halmstad, säger att sociala medier som Facebook och Instagram innehåller oerhört kraftfulla mekanismer. När du direkt kan få information om vad dina vänner gör, se deras uppmaningar och dessutom ofta se var de fysiskt befinner sig, genom att man "checkar in" på specifika platser, kan det bli relativt enkelt att snabbt samla många människor.
– Det är klart att det var möjligt med den här typen av samlingar tidigare, med typiska telefonkedjor och liknande. Men det som är skillnaden nu är att folk som inte är rustade till att engagera sig politisk helt plötsligt gör det, säger Martin Berg.
FAKTA/ Instagram
Instagram är ett socialt medium som bygger på att användarna delar foton med varandra. Man tar bilder med sin mobiltelefon och publicerar dem sedan via en särskild app på sitt Instagramkonto eller andra sociala medier.
Användarna kan sedan titta på varandras bilder och kommunicera via Instagram-appen. Företaget Facebook, som ligger bakom och äger det sociala mediet med samma namn, köpte tidigare i år Instagram.
Källa: TT
Läs alla artiklar om: Instagramupploppen
Gå till toppen