Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Nya busstider stoppar sena vanor

Boende i Valdemarsro och Kvarnby är några av många
som drabbas av neddragningarna i Skånetrafikens nya tidtabell.

Bra stadsbussförbindelser var ett viktigt argument när Jessica Strid och hennes familj valde att flytta till Valdemarsro. Hon är musiker och pendlar till Helsingborgs konserthus. Av hänsyn till miljön vill hon inte åka bil; hon tar stadsbussen och tåget mellan Malmö och Helsingborg.
Pendlingen brukade fungera bra, även sena konsertkvällar. Hon har kunnat åka stadsbuss 4 från Malmö Central hem till Valdemarsro fram till 00.59 på vardagar, och på lördagar gick sista bussen 03.39. Men i den nya vintertidtabellen som började gälla i söndags har de sena kvällsbussarna och lördagens nattrafik försvunnit. Sista bussen mot Valdemarsro avgår från Malmö C klockan 20.39 på både vardagar, och tre minuter senare på lördagar.
– Väldigt, väldigt illa, säger Jessica Strid.
Minst en kväll varje vecka har hon konsert och ofta är det kvällsrepetitioner. Då tar hon ett tåg från Helsingborg som är framme i Malmö vid midnatt. Sedan den nya tidtabellen började gälla har hon inte hittat någon bättre lösning än att ta taxi från Malmö C till Valdemarsro.
– Men jag kan inte hålla på att ta taxi flera gånger i veckan, säger hon och konstaterar att en enkel resa kostar 170 kronor.
De indragna kvällsturerna drabbar även Jessica Strids man Martin som brukade ta linje 4 hem från stadsbiblioteket efter sena arbetspass. Nu kör han bil istället.
Även fritiden påverkas, konstaterar Jessica Strid:
– Nu kan man inte ens gå på tidiga bion och hinna med sista bussen hem!
Hon är inte ensam om att vara besviken på den nya tidtabellen. Villaföreningen har ordnat en protestlista som 270 personer skrivit på.
Även i Husie mellan hållplats Stenkällan och Kvarnby råder besvikelse. Denna sträcka ingick tidigare i busslinje 5 som har den allra tätaste trafiken i hela Malmö. Kvarnbyborna kunde åka stadsbuss hem från Gustav Adolfs torg fram till kvart i ett på vardagar, och på lördagar gick en nattbuss varje timme fram till kvart i fyra.
Men i den nya tidtabellen är sträckan Stenkällan–Kvarnby borttagen från linje 5. Istället ingår sträckan i linje 35 som går till Malmö central via Södervärn. Sista bussen från Malmö C mot Kvarnby går nu 23.48, även på lördagar.
– Man kan inte ta bussen hem från en konsert på Malmöfestivalen om man vill hinna höra sista låten, säger Dennis Holler som bor i Kvarnby.
I hans familj ingår två femtonåriga döttrar som vill åka buss till centrum på kvällarna.
– De vill komma hem senare och senare, säger Dennis Holler.
Även för egen del tycker han att 23.48 är i tidigaste laget för hemfärd.
Dennis Holler accepterar Skånetrafikens argument att pengar måste sparas. Men han har svårt att se varför just Stenkällan-Kvarnby ska förlora sin sena nattrafik när andra ytterområden som exempelvis Oxie, Tygelsjö och Riseberga har avgångar fram till cirka 03.00 på lördagar.
Han flyttade till Kvarnby för ett halvår sedan, men säger nu:
– Det kanske hade varit bättre att köpa hus i Tygelsjö.

Så ändrades turerna för buss 4 och 5

Mellan Segevång och Stora Bernstorp har trafiken glesats ut: tre bussar i timmen under rusningstrafik, två bussar i timmen 9-14. Efter klockan 21 är Segevång ändhållplats, då går ingen trafik mellan Segevång och Stora Bernstorp.
Tidigare har linje 5 kört mellan Hyllie och Kvarnby, men nu slutar linjen vid Stenkällan. Mellan Stenkällan och Kvarnby går istället linje 35.
Gå till toppen