Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Annie Lööfs parti tågar ut i marginalen

Centern befinner sig i opinionskris och måste göra något, men är federalism och ultraliberalism verkligen rätt medicin?

Centern fick 25,1 procent i valet. År 1973, alltså. I flera väljarbarometrar i höst har partiet legat under fyraprocentsspärren. Något måste göras.
Igår lade Centerns idéprogramsgrupp under ordföranden Per Ankersjö fram sitt förslag till nytt C-program.
Det är på flera sätt ett häpnadsväckande dokument.
Backa bandet ett ögonblick. Centern var en gång ett rent intresseparti för bönder och landsbygd, med protektionism och antiliberalism. Senare blev det ett envist nejsägarparti – nej till kärnkraft, nej till Öresundsbro. Maud Olofsson hade den goda smaken att baxa Centerpartiet i socialliberal riktning. Men vad händer nu, under Annie Lööf?
Lööfs belackare får vatten på sin kvarn. Somliga idéer som nu lanseras är snarast ultraliberala, av Stureplanssnitt. Och inte så lite världsfrånvända.
Fri invandring.
Månggifte.
Platt skatt, med andra ord ska alla i förlängningen betala samma procentsats i skatt – progressiviteten tas bort.
Lokala lagar och skatteregler, i decentraliseringens och federalismens namn.
En så liten stat som möjligt.
Positiva inslag finns. Gammal unken C-protektionism är utvädrad och har blivit öppenhet. Ett avsnitt om personlig integritet är starkt.
Ändå andas En hållbar framtid extrema åsikter.
Moderaterna tog häromdagen avstånd från sin forna privatiseringsiver och slog fast att drift- och ägarformer inte bör stå i fokus, det ska nyttan för medborgarna göra. Centern går motsatt väg – det offentliga ska inte göra vad företag kan göra, sägs det i idéprogramsförslaget.
Ingen kan beskylla Centerpartiet för att bidra till att alla partier klumpar ihop sig i mitten. Medan Moderaterna, gamla högern, tar nya steg in mot mitten, så tycks C-gänget tåga ut mot politikens marginal och göra sig till nya högern.
Frågan är om partiets extrastämma i mars köper dessa tankar.
Gränsen mellan mod och dumdristighet kan vara hårfin. Annie Lööfs centerextremister balanserar på en knivsegg.
Gå till toppen