Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Buss totalförstördes i brand

Vid niotiden fattade en stadsbuss eld på Tornavägen. Den omfattande rökutvecklingen syntes över hela Lund.

- Bussen var tom och föraren var på väg ut på turen. Han stannade mitt i gatan för att inte stå för nära något hus, säger Patrik Lindahl på Veolias pressjour.
Bussen övertändes snabbt och blev helt utbränd. Branden var släckt av Räddningstjänsten vid halv tiotiden. En teknisk undersökning gjordes på platsen innan bussen bärgades iväg för vidare utredning. Det är i nuläget oklart vad som orsakade branden.
- Föraren uppfattade ett ljussken bakifrån i bussen men mer exakt vad som hände får den tekniska undersökningen visa, säger Patrik Lindahl.
Bussen var en så kallad servicelinjebuss som körs för Skånetrafikens räkning av underentreprenören Veolia Transport.
– Det är en typ av stadsbuss som kör på lite mindre gator och är främst till för lite äldre personer, säger Ulrika Mebius, pressinformatör på Skånetrafiken.

Den utbrända bussen är av årsmodell 2009. Den besiktigades i juni i år och var så sent som den 11 december inne på service.
Larmet kom in strax efter klockan nio. Bussen fattade eld i höjd med Västgöta nation. Rökpelaren syntes kilometervis och flera läsare hörde av sig till Sydsvenskan.

För Skånetrafiken är det inte första gången som en av deras gasbussar brinner upp.
– Vi hade en brand i Helsingborg för ett och ett halvt år sedan. Då var det en kollision mellan två gasbussar där den ena körde in i den andra bakifrån och båda började brinna, säger Ulrika Mebius.

Den händelsen ansågs vara så allvarlig att haverikommisionen startade en granskning av branden. Deras utredning är ännu inte avslutad. Huruvida de även kommer att granska dagens brand är oklart, men enligt Ulrika Mebius kommer Skånetrafiken själva att göra en intern utredning utöver den polisutredning som görs.
På grund av bärgningsarbetet spärrades den södergående filen på Tornavägen av fram till korsningen med Dalbyvägen. Bussen är nu bortforslad av Veolia Transport.
Gå till toppen