Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Seniorsköterskor firade 60 år

Den 18 december 1952 gick Siv Olsson, 83, och hennes kurskamrater ut sjuksköterskeutbildningen i Lund. I går på dagen 60 år efteråt samlades tretton i årskullen för att äta gott och minnas.

-Vi träffas en eller flera gånger om året, berättar Siv Olsson när vi besöker SSSH, Föreningen Södra Sveriges sjuksköterskehems lokaler, på Margaretavägen i Lund.
-Ofta är det här i kamratföreningens lokaler vi möts. Medlemmarna är verkligen fantastiska på att hålla kontakten med varandra.
När Siv Olssons kull startade utbildningen i augusti 1949 låg den mittemot Allhelgonakyrkan och de var sammanlagt 44 stycken.
-En del börjar bli för gamla att komma nu, fortsätter Siv Olsson. Andra har flyttat uppåt landet eller utomlands. En del har förstås gått bort. Men så länge man kan träffas är det mycket roligt.
På programmet står middag bestående av fiskgratäng och grönsaker med vitt vin. Till dessert tårta och kaffe.
Allt är förberett och framdukat av de yngre föreningskamraterna och tillika värdinnorna Kerstin Ahldin och Kjerstin Olsén.
-Titta där, säger Siv Olsson och pekar på det vackert dukade bordet. Vår förening är verkligen en fantastisk tillgång. Många av oss tjänade ju dåligt och har låg pension.
-Men här är det självkostnadspris som gäller. Så alla som vill kan vara med.
Vid ett mindre runt bord bredvid det stora dukade, ligger ett antal färdiga julhälsningar.
De ska skickas till kurskamraterna som inte har möjligheter att komma på grund av krämpor eller att de har flyttat.
En av dem som skriver jul- och nyårshälsningar är Margit Morau, 84.
-Genom en artikel i Sydsvenskan i somras fick jag veta att vår kurskamrat Aina Wifalk som drabbades av barnförlamning faktiskt var den som uppfann rullatorn 1978, säger Margit Morau.
-Tänk vilken fantastisk uppfinning hon gjorde på grund av sin sjukdom. Uppemot 300 000 svenskar lär ju använda rullatorer idag.
Gå till toppen