Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Vindkraft på annan ort

Malmö vill göra som Staffanstorp och Sollentuna: satsa miljoner på vindkraft – men inte i den egna kommunen.
Vindkraftverket, som får kosta max 48 miljoner kronor, ska placeras på en blåsig plats någonstans i Sverige.

Bild: Arkivfoto: Torbjörn Carlson
2020 ska Malmö stads egen verksamhet försörjas av enbart förnyelsebar energi. Men vägen dit är lång. För att nå målet vill Malmö stad haka på en ny vindkraftstrend bland landets kommuner: inköp av nyckelfärdiga vindkraftverk som placeras utanför kommungränsen.
Serviceförvaltningen vill nu att kommunstyrelsen säger ja till att köpa ett nyckelfärdigt vindkraftverk för max 48 miljoner kronor på en ort någonstans i Sverige.
”Mot bakgrund av rådande teknikläge och lagstiftning bedöms investering i vindkraft vara det enda realistiska alternativet för att med acceptabel hastighet och omfattning uppnå Malmö stads förnybarhetsmål”, menar serviceförvaltningen.
Istället för att köpa el på en osäker elmarknad får Malmö stad vindkraftsel till ett förutsägbart pris. Dessutom blir elen, under vissa förutsättningar, energiskattebefriad.Serviceförvaltningen räknar med att köpet ska ge besparingar på 16–31 miljoner kronor under en tjugoårsperiod.
– Var vindkraftverket ska placeras vet vi inte eftersom det ska upphandlas, säger serviceförvaltningens direktör Ingmar Simonson.
Vill ni köpa ännu fler i framtiden?
– Det är en möjlighet som vi inte stänger. Det kanske är slarvigt uttryckt men det blåser olika mycket vid olika tillfällen i landet, har vi då en mix av vindkraftverk på olika platser i Sverige får vi större träffsäkerhet, även när det är vindstilla i Malmö, säger Ingmar Simonson.
I våras berättade Sydsvenskan att Staffanstorps kommun varit sparsam med bygglov för vindkraftverk. Anledningen: det stör grannar och landskapbilden. Samtidigt framkom det att kommunen själv köpt ett vindkraftverk för 34 miljoner kronor på Öland.
I höstas köpte Sollentuna kommun tre vindkraftverk som ska placeras i Mora kommun. Företaget som sålde vindkraftverken erbjuder stora elförbrukare vindkraftverk på ”Sveriges blåsigaste och mest lönsamma platser.”
Gå till toppen