Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Folkhögskola för ensamkommande

Malmö, Trelleborg och Vellinge kommuner gör gemensam sak när det gäller ensamkommande flyktingungdomar som ska slussas ut i samhället.

Bild: Arkiv: Mikael Andersson 2009
I ett brev till integrationsminister Erik Ullenhag (FP) föreslår företrädare för de tre att de ungdomar som är mellan 18 och 21 år ska kunna gå och bo på folkhögskolor.
Förutom studierna skulle ett sådant boende ge flera hundra nya platser vilket i sin tur skulle mildra den stora bristen på platser för asylsökande barn och ungdomar.
– Folkhögskolan är som klippt och skuren för dessa ungdomar men Migrationsverket måste ändra sin förordning för att vi ska kunna skicka dem dit, säger Lene Cordes på sociala resursförvaltningen i Malmö.
Brevet till Erik Ullenhag handlar just om att få ett tydligare regelverk.
– De ensamkommande ungdomarna är en fantastisk resurs och det är därför viktigt att vi så tidigt som möjligt har ett etableringsperspektiv. Folkhögskolorna har ett stort engagemang och förmågan att erbjuda en trygg, social och inkluderande miljö för dessa ungdomar, säger kommunalrådet Ilmar Reepalu (S).
Gå till toppen