Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hjärnan växer vid språkstudier

På samma sätt som du kan bygga muskler kan du också träna och bygga på din hjärna. Forskare i Lund har funnit att även den vuxna hjärnan kan utmanas.

Vid Försvarets tolkskola i Uppsala går unga språkbegåvade människor från noll förkunskaper till flytande arabiska, ryska eller dari (ett språk som talas i delar av Afghanistan) på drygt ett år.
Genom att mäta deras hjärnor före och tre månader efter påbörjad språkutbildning har forskare från Lunds universitet och Umeå Center for Functional Brain Imaging kommit fram till att intensiva språkstudier utvecklar specifika delar av hjärnan och får den att växa.
I studien jämfördes tolkeleverna med studenter som läser kognitionsvetenskap eller på läkarprogrammet vid Umeå universitet – studenter som är kända för att också plugga hårt.
Med hjälp av en magnetkamera såg forskarna att läkarnas och kognitionsvetarnas hjärnstruktur förblev oförändrad medan specifika delar av hjärnan utvecklades hos språkstudenterna.
Bland annat ökade volymen på höger hippocampus, en djupliggande hjärnstruktur som hjälper till vid inlärning av nytt material och rumslig navigering.
Forskarna kunde även se att de studenter som kämpat med inlärningen under utbildningen hade en större ökning på mellersta frontala gyrus, en motorisk del av hjärnbarken som används för att förstå särskilt svårt tal. De kunde också se att de studenter som fick bättre resultat under utbildningen hade en större ökning i superiora temporala gyrus, en annan del av hjärnbalken.
Johan Mårtensson, forskare i psykologi vid Lunds universitet, anser främst att resultatet stärker att det går att förändra hjärnstrukturen med hjälp av språkinlärning.
– Nu vet vi att vissa områden i hjärnan som visat sig vara viktiga vid språkförståelse även kan öka i storlek vid intensiva språkstudier.
Han är dock noga med att påpeka att språk inte är väsensskilt från andra aktiviteter som visat sig ha effekt på hjärnans struktur. Det viktiga är att träningen sker över lång tid och med tillräcklig intensitet.
– Ökningar i hjärnstruktur sker sannolikt som ett svar på ökade krav – krav som är större än vår förmåga. Inte helt olikt fysisk träning alltså.
Johan Mårtensson var även intresserad av om det gick att upptäcka någon skillnad på hjärnan beroende på vilket språk tolkeleverna studerade, något som visade sig vara omöjligt på grund av för få deltagare i studien.
– Det är inte omöjligt att instudering av olika språk leder till ökningar i olika delar av hjärnan. Vi vet sedan innan att storleken på vissa områden i hjärnan kan variera beroende på om man kan tala tonala språk som till exempel kinesiska eller inte. Man kan tänka sig att arabiska, till skillnad från indoeuropeiska språk som ryska och dari, ger en annan ökning eftersom det ligger längre ifrån vår språkstam.
Gå till toppen