Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll

Thynells roligaste handbollsdag

Mattias Thynell fick på torsdagen uppleva sitt handbollslivs roligaste dag. Det berodde inte så mycket på segern mot Alingsås med 31-24.

Mattias Thynell från HK Malmö i närkamp med Pontus Johansson, Alingsås.Bild: Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån
Det var telefonsamtalet klockan elva på förmiddagen från förbundskaptenen Staffan Olsson som var det speciella. "Du är uttagen i A-landslaget."
– Så jäkla skönt, sa Mattias och bubblade av glädje efter festen i Baltiska hallen där han själv gjorde sex mål.
Det hade så smått börjat sjunka in. Att han tagit ytterligare ett kliv i sin handbollskarriär.
– Jag hade ett missat samtal i morse. Det var inget nummer jag kände igen. Så jag kollade på Eniro. Då kom Staffan Olsson upp...
En stund senare ringde förbundskaptenen igen och förklarade att han skulle få vara med i fyrlandskampen i januari mot Tjeckien, Österrike och Norge.
– Äntligen får han cred för all den träning han lagt ner, sa pappa Thomas och mamma Marina försökte hålla sig lugn i bakgrunden.
Handbollsfamiljen Persson-Thynell njöt. Minsten Mattias, 22, med 39 J-landskamper och 30 U-kamper var A-landslagsman.
– Innan det blir julfirande så är det match i Ystad. Sedan blir det en kul jul hemma i Helsingborg, sa Thomas.
Storebror Andreas i YIF ska ha sin stöttning också.
– Vi försöker se alla matcher söder om Göteborg. Dom försöker hålla sig kalla och säga att det inte gör någonting om vi inte är där. Men det är klart det gör. De är så tajta också, det är så kul, sa Thomas Persson.
Han har själv spelat 68 landskamper för Sverige. För 40 år sedan var han olympier i München 1972. Han var den store spelare i Kristianstad som lockades till Malmö för att ta över efter Bo "Bobban" Andersson som affischnamn. Spelarna som dominerade svensk klubbhandboll några år.
Men det blev bara 37 minuter för IFK Malmö. Sedan satte en skada stopp.
– Tänk om vi kunde få uppleva lite av det trycket i Malmö igen, sa Thomas Persson.
IFK Malmö hade massor av landslagsspelare under en period. Men man får gå nästan 36 år tillbaka i tiden för att hitta en A-landslagsspelare som representerade en Malmöklubb. Thomas Andersson delade målvaktssysslan med Claes Hellgren i Baltic Cup 1977.
I Mattias Thynell finns kanske en ny storhetstid att bygga något roligt kring i Malmö.
– Sådant här mår man ju extra bra av, tyckte han.
Mattias Thynell påminner mycket om pappa på plan. Om man bortser från att Thomas var vänsterhänt och de båda bröderna skjuter med höger hand.
Fast de skjuter lika hårt.
Alingsås kom med nio matcher i rad utan förlust. Visserligen utan sin främste spelare Jesper Konradsson, men det hade nog inte haft någon betydelse den här gången om han varit med.
– Nej, vi fick nästan allt att fungera. Nu ska vi njuta av lite julefrid, tyckte Mattias Thynell.
Richard Åkesson
Gå till toppen