Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Ge barn möjlighet till flera idrotter

Med aktuell kunskap om talangutveckling kan föräldrar, tränare och idrottsföreningar skapa goda förutsättningar för barn och ungdomar som vill satsa på en framtida elitidrottskarriär, skriver Sofia Bunke och Karin Moesch, universitetslektor respektive doktorand vid Institutionen för psykologi, Lunds universitet.

Många tränare och föräldrar ser tidig specialisering bland idrottande barn som den enda och rätta vägen att nå elitnivå i vuxen ålder. Men det finns alternativa och mer hälsosamma vägar att nå toppen, skriver Sofia Bunke och Karin Moesch.Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det finns idag två olika synsätt gällande vägen till att bli en elitidrottare. Den ena kallas för tidig specialisering och innebär att börja med hög specialiserad och omfattande träning i unga år. Den andra handlar om att ge barn möjlighet att utöva flera idrotter och utforska idrotten på ett lekfullt sätt för att senare självständigt kunna ta ett beslut om vad man vill specialisera sig på.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen