Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högsta domstolen fällde Ephone

Ephone måste lämna ut kunduppgifter om en kund som gjort ljudböcker tillgängliga för nedladdning till bokförlag efter en dom i HD. Ephones fd vd tror inte att domen kommer få någon större effekt. "Nu surfar folk anonymt i stället".

Bild: Arkiv: Leif Å Andersson
Högsta Domstolen tvingar internetföretaget Ephone att lämna ut kunduppgifter till en rad bokförlag om en kund som gjort 27 ljudböcker tillgängliga för nedladdning via en server.
Målet mot Ephone är det första ärende där ipred-lagen prövas, och är därför principiellt viktig.
Ephone vägrade lämna ut uppgifterna och ljudboksförlagen fick rätt i tingsrätten men Ephone vann i hovrätten.
Ipredlagen från 2009 ger möjlighet för upphovsrättshavare att begära ut identitetsuppgifter bakom en ip-adress.
Målet mot Ephone är det första ärende där ipred-lagen prövas, och är därför principiellt viktig. I rättssystemet ligger ett antal mål frysta i väntan på Högsta domstolens avgörande.
– Det här var ett glädjande beslut. Vi är glada över att beslutet har gått vår väg och att det inte längre finns några tvivel om att Ipredlagen gäller. Den är rättssäker och alla invändningar har stötts och blötts i fyra domstolar, säger Pia Janné Nyberg, jurist på Förläggareföreningen.
Bo Wigstrand, f d vd på Ephone, är bedrövad över Högsta domstolens bedömning men han tror inte att domen kommer att få någon större effekt.
– Högsta domstolen har helt gått på förlagens linje, men det har gått nästan fyra år och det vi varnade för för fyra år sedan har nu inträffat. Lagen har överlevt sig själv, marknaden för anonymiseringstjänster har satt Ipredlagen på reservbänken, säger Wigstrand.
– Nu surfar folk anonymt i stället. Operatörerna kan tvingas lämna ut de uppgifter som de har lagrade men numera går det ändå inte att spåra kunden.
Wigstrand tror att Ipredlagen är ett av skälen till att anonymiseringen spritt sig på nätet.
Daniel Westman, IT-rättsjurist på Stockholms universitet, är inte överraskad av Högsta domstolens ställningstagande. Men samtidigt är det ett viktigt besked när det gäller den svenska rättstillämpningen kring fildelning.
– Hela systemet med informationsföreläggande har legat på is sedan den här frågan fastnat i domstolarna. Nu är det ganska klarlagt vad som gäller. Därmed kommer det här sannolikt att användas i lite större utsträckning av rättighetshavarna. Det är möjligt att man nu kommer att börjar begära ut uppgifter på mera "vanliga" fildelare och skicka ut varningsbrev eller krav på ersättning, säger Westman.
Förläggarna är inte främmande för att framöver använda Ipredlagen fler gånger för att ta reda på identiteten på fler personer som står bakom sajter där det finns nedladdningsbara böcker. Men inte i första hand för att ställa ekonomiska krav, enligt Janné Nyberg.
– Jag tycker att man börjar med att skicka ett brev. Det är så man brukar göra när det gäller immaterialrättsintrång, man ber helt enkelt personen ta bort materialet. Men om inte det hjälper får man be dem att betala för sig.
– Den stora framgången med avgörandet är att domstolarna återigen öppnas upp för Ipred-beslut.
– Vi är definitivt inte främmade för att nu använda Ipred för att skicka varningsbrev, men vi riktar oss sällan till den lilla användaren. Det är större uppladdare som är vår fokusgrupp, säger Ludvig Werner, vd för musikbolagens branschorganisation Ifpi.
Samtidigt har marknaden utvecklats oerhört snabbt sedan Ipred infördes 2009, framför allt med Spotify men även med de många nya filmtjänster som lanserats under hösten.
– Medan vi i domstolar har tjafsat om huruvida Ipred funkar eller inte så har marknaden struntat i den pausen och utvecklats, kanske snabbare än någonsin tidigare, säger Werner.
TT: Är skivbolagens behov av att skicka varningsbrev till fildelare mindre nu än 2009?
– Konsumentens användning av strömmande musiktjänster har fått branschen att fokusera mer på nya tjänster än på Ipred. Men trots Spotifys exempellösa framgång i Sverige så är piratnivån fortfarande förvånansvärt hög, säger Werner.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen