Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Satsning på Malmö högskola

Regeringen utser Malmö högskola till nationellt kunskapscentrum för samhällsentreprenörskap och sociala innovationer.

Bild: Arkivfoto: Lars Brundin
Förutom sin formella status innebär beslutet även att regeringen skjuter till sammanlagt sex miljoner kronor under perioden 2013–2014. Pengarna ska gå till driften av den särskilda mötesplats för området som redan finns på Högskolan.
– Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer är en viktig del av regeringens innovationsstrategi. Det finns behov av en nationell mötesplats som kan verka samlande och förmedla kunskap. Vi vill också stimulera till mer forskning på området, säger näringsminister Annie Lööf (C) till Sydsvenskan.
Sociala innovationer och samhällsentreprenörskap är den senaste heta trenden inom innovationsområdet och har på senare tid fått stor uppmärksamhet, inte minst internationellt. Det handlar i korthet om att med entreprenörskap och innovationer lösa olika samhällsproblem.
Filosofin bakom begreppen brukar lite slarvigt sammanfattas som ”tjäna pengar och rädda världen”, vilket också är titeln på en bok om ämnet av Erika Augustinsson och Maja Brisvall.
– Det är en spännande form som inte riktigt fått fotfäste i Sverige. Här har vi istället haft en utbyggd offentlig sektor, men nu ser vi att den tredje sektorn med föreningslivet också börjar etablera sig som ett komplement till näringslivet. Framtidens näringsliv kommer att handla om att både tjäna pengar och klara av samhällsutmaningar som miljö, hälsa och säkerhet, säger Annie Lööf.

Mötesplatsen

Mötesplatsen för social innovation och samhällsentreprenörskap vid Malmö högskola har finansierats av KK-stiftelsen de första två åren. Sedan början av hösten finansieras verksamheten av högskolan och Region Skåne.
Mötesplatsen ska fungera som nationellt kunskapscentrum och samla akademi, näringsliv, offentlig sektor och ideella organisationer.
Gå till toppen