Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vill skicka hem papperslösa

Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att Sverige måste ha en reglerad invandring för att klara en human asylpolitik. Avfärdar Centerns förslag om fri invandring.

Fredrik Reinfeldt ger poliser som letar upp papperslösa fullt stöd.Bild: Foto: Linus Meyer
I en intervju i Sydsvenskan för drygt ett år sedan talade Fredrik Reinfeldt ut om sin avsky mot rasism och mot Sverigedemokraterna.
Avskyn har inte minskat efter "järnrörsskandalen" med SD-topparna Erik Almqvist och Kent Ekeroth.
Men efter Migrationsverkets prognoser om en kraftigt ökad ström av asylsökande från Syrien till Sverige nästa år – och dessutom fler anhöriginvandrare från Somalia – säger Reinfeldt nu att det är naturligt att folk oroar sig för hur samhället påverkas.
– Min uppfattning är att när invandrare väl kommer in i utbildning, in i språket, in i det svenska samhället så är invandringen bra för svensk ekonomi och något som i grunden flertalet svenskar accepterar.
– Men när det sker till stor volym, då finns det en del som känner att nu blir det kanske lite för mycket. Den typen av frågor har naturligtvis människor rätt att ställa sig.
Vad är ditt svar till dem?
– Att vi inte kan styra över detta. Inte med mindre än att vi avskaffar internationella regelverk och stänger våra gränser för folk som flyr från kriget i Syrien. Men det vore en inhuman politik som jag aldrig kan stödja.
Samtidigt som Reinfeldt står för såväl arbetskraftsinvandring som en generös asylpolitik är han påtagligt irriterad över vad han ser som hyckleri i flyktingdebatten.
Politiker från Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ofta varit kritiska till enskilda avvisningsbeslut.
– Ibland låter det i medierapporteringen och från vissa politiska partier som om man vill ha fri invandring. Men alla partier har ju varit med och beslutat om att Sverige ska ha en reglerad invandring.
– För mig betyder det att reglerna måste följas. Den som inte har tillstånd att stanna i Sverige måste åka hem.
Vad tycker du om att polisen letar upp papperslösa för att kunna verkställa avvisningar?
– Svensk polis fullföljer svensk lagstiftning. Jag håller inte alls med om den kritik som riktats mot polisen. Det är väldigt märkligt när de som varit med och stiftat lagar låtsas som om de inte förstår konsekvenserna.
Ett parti kan inte anklagas för att hyckla: Centern, som i förra veckan blev det enda partiet i Sverige som kräver fri invandring. Det är tydligt att statsministern inte gillar utspelet.
– Det är naturligtvis fritt för dem att uttrycka det. Jag tror inte på det.
Varför inte?
– För att det finns mycket stora skillnader i välfärdsambitioner mellan fattiga och rika länder. Om vi skulle säga att all vår skattefinansierade välfärd står öppen för vem som helst, utan några som helst inpasseringskrav, då tror jag det skulle leda till väldigt stora strömmar.
– Vi är humana. Folk som flyr får komma hit. Men vi har inte fri invandring.
För nya flyktingar tar det i snitt sju åtta år att få jobb i Sverige. Fredrik Reinfeldt gör ingen hemlighet av att det innebär kostnader för samhället.
– Det finns plus och minus i den meningen att vi inte omedelbart kan erbjuda det bästa av livet för alla som kommer hit.
– På nittiotalet diskuterade vi de högutbildade invandrarna som fick göra andra typer av jobb än det de var utbildade för. Nu har vi en annan diskussion. Nu kommer många med ingen eller liten utbildning och försöker konkurrera på en av världens mest utvecklade arbetsmarknader. Den typen av jobb som de hade kunnat få förr i Sverige är i hög grad borta.
För två år sedan införde regeringen ett försörjningskrav vid anhöriginvandring: en flykting som vill ta hit sin familj måste ha ordnat jobb och bostad.
I förra veckan föreslog migrationsminister Tobias Billström (M) en uppstramning. Undantagen har blivit för många. Försörjningskravet måste gälla fler.
Hittills i år har 34 700 anknytningsärenden prövats, varav 23 400 personer beviljats uppehållstillstånd. Men försörjningskravet har bara prövats 268 gånger. Och bara 182 personer har nekats att få stanna på grund av att de inte har pengar och bostad.
Billström fick mothugg från Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna. Och inte minst från Miljöpartiet, som regeringen samarbetar med i invandringsfrågor. Men Fredrik Reinfeldt håller med Billström om att försörjningskravet måste stramas upp.
– Som försörjningskravet fungerar nu täcker det bara en procent av dem som kommer hit.
– Vi moderater accepterar att människor söker asyl. Men det här handlar om anhöriga som ansluter efteråt. Då tycker vi det är rimligt att kräva att man kan försörja åldrande föräldrar.
Sverige tar per capita räknat emot flest asylsökande i EU. Fredrik Reinfeldt vill ha en jämnare fördelning.
– Många EU-länder gör för lite. EU eftersträvar i grunden en gemensam asylpolitik. Satt i effekt måste det innebära att talen går ner i Sverige och upp i andra länder.
Men något snabbrecept för att åstadkomma detta har Reinfeldt inte.
– Vi ligger på för att de andra staterna ska hedra de överenskommelser de ingått och upprätta välfungerande mottagningssystem som liknar vårt.
Nästa år firar Fredrik Reinfeldt tioårsjubileum som Moderatledare. Då har han lett partiet lika länge som Göran Persson ledde Socialdemokraterna. Reinfeldt går in på sitt sjunde år som statsminister. I år har han skilt sig från sin hustru Filippa Reinfeldt.
Ända sedan tidningen Vi i fjor "avslöjade" att Reinfeldt skulle avgå före valet 2014 har rykten surrat i medier och politikerkretsar. Men nu avfärdar statsministern alla spekulationer. Han känner inte sig det minsta sliten, säger han.
– Det är inte aktuellt. Jag är vald att leda Moderaterna och vinna nästa val. Och jag förbereder mig för att göra det tillsammans i alliansen. Det blir en enorm utmaning att försöka vinna en tredje gång.
I somras lanserade Reinfeldt tanken på en gemensam "idéplattform" för alliansen. Förslaget sågades av KD-ledaren Göran Hägglund, men också av Folkpartiet och Centern. Småpartierna är rädda att hamna i skuggan av Moderaterna.
Nu säger Reinfeldt att han åtminstone vill ha en gemensam valplattform med konkreta förslag.
– Våra gemensamma valmanifest 2006 och 2010 var avgränsade program där vi talade om för svenska folket vad vi vill göra. Jag tror vi blir överens om ett gemensamt manifest även 2014 av det skälet att vi fyra partier inte har varsin budget när vi regerar Sverige.
Vill du ha med Miljöpartiet i nästa regering?
– Min ambition är att alliansen ska få egen majoritet.
Migrationssamarbetet mellan regeringen och MP har lett till ökad arbetskraftsinvandring och rätt till vård för papperslösa. I höstas föreslog språkröret Åsa Romson i Sydsvenskan en utvidgning av samarbetet till tre nya områden: infrastruktur, bostäder och skola. Men Fredrik Reinfeldt är kallsinnig.
– Det var viktigt att få till ett samarbete om migrationspolitiken. Efter SD:s inträde i riksdagen fanns en risk att Sverige skulle gå i främlingsfientlig riktning. Det har vi inte gjort. Och det är överenskommelsen med MP en garant för.
– I regeringsförklaringen öppnade vi för ett vidare samarbete. Men det måste bygga på ett givande och tagande. Jag tror inte på samarbeten där en part berättar för den andra hur det ska vara.
Under 2013 kommer jobben att stå i centrum i politiken. I går kom finansminister Anders Borg med nya och dystrare prognoser för tillväxt och jobb. Men regeringen har inga nya djärva grepp i bakfickan för att möta vågen av varsel.
Reinfeldt påminner om att förslagen i höstbudgeten – sänkt bolagsskatt, satsningar på forskning och infrastruktur – inte börjar verka förrän vid årsskiftet.
– Höstbudgeten är sammansatt för att möta en varselvåg och stärka exportindustrins konkurrenskraft.
Sitt jultal på Skansen i måndags ägnade Fredrik Reinfeldt åt skolan. Statsministern vill se tidigare betyg och satsa mer pengar på mindre klasser.
Reinfeldt är orolig över rapporterna om försämrade resultat för svenska elever. Men han anser ändå att "skolan är bättre än sitt rykte".
Inför julen har det förts en debatt om det ska vara tillåtet med religiösa inslag vid skolavslutningar.
Fredrik Reinfeldt har lämnat Svenska kyrkan. Men han vill inte ta ifrån andra möjligheten till religiösa inslag i skolan. Därför tycker han att religiösa friskolor har en plats i samhället – under förutsättning att de kontrolleras noga och följer svensk läroplan.
– Jag skulle aldrig välja att sätta mina barn i en sådan skola. Men jag vill inte att människor med en stark gudstro ska uppleva att Sverige är ett land där vi förnekar dem deras tro.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen