Lund

Alla kan inte handla i Saluhallen

Barstolar på höga socklar, diskar som rullstolsburna inte når upp till, butiksytor som ligger ett kliv upp. Nybyggda Saluhallen får skarp kritik när det gäller tillgängligheten för funktionshindrade.

– Någonstans har det gått fel. Såhär var det ju inte tänkt precis, säger Jan-Erik Johansson, tillgänglighetsrådgivare på kommunen.
Han tar oss med på en guidad tur och pekar på golvet där det finns små upphöjda metallbitar i golvet, så kallade ”taktila ledstråk”, som ska hjälpa synskadade med käpp att orientera sig. Den här dagen står några barstolar obetänksamt placerade mitt på.
– Det är nog för att det saknas kunskap om vad det här är för något, säger Jan-Erik Johansson.
I den nyrenoverade delen av Saluhallen är alla butiker byggda på socklar. Det betyder att kassan ofta hamnar väldigt högt upp. En rullstolsburen har svårt att få överblick, kommunicera med expediten och nå kortläsaren. En golvränna som löper runt butikerna ställer också till det.
– Det blir en oväntad nivåskillnad, den är svår att upptäcka och det är lätt att snubbla, säger han.
I flera butiker måste kunderna ta ett kliv upp på sockeln för att kunna plocka till sig varor. I den tillfälliga blomsterbutiken är både sortiment och kassa placerat uppe på en platå.
– Det är inte okej. Att sätta dit tillfälliga ramper går inte heller, det är så högt upp att de skulle behöva vara två meter långa för lutningens skull och det får inte plats, säger Jan-Erik Johansson.
Han godkände ritningarna på ett tidigt stadium. Men där var inga inredningar inritade och socklarna såg man inte, säger Jan-Erik Johansson.
– Det var i alla fall inget jag uppmärksammade, säger han.
Den slutgiltiga utformningen har han inte godkänt.
– Om man hade velat anlita sakkunniga hade man kunnat göra det, men det har inte skett här. Och man ska inte skylla på att det handlar om att bevara gamla miljöer, sådant går oftast att lösa, säger han.
Är det extra allvarligt att det är Lunds kommun som är byggherre?
– Nej, samma regler gäller för alla, men det kan ju vara lite pinsamt.
Mai Alvén, arkitekt och ledamot i kommunens handikappråd är sakkunnig i tillgänglighetsfrågor enligt plan- och bygglagen. Hon är också kritisk.
– Det är inte okej att det ser ut så här, det är flera olika ställen som är otillgängliga för personer med rörelsenedsättning, inte bara rullstolar utan även om man går med krycka eller rollator, säger hon.
Maria Quensel, som använder elmoped, brukar ofta besöka Saluhallen.
– Jag blir ledsen och irriterad för det ska inte vara så här 2012. Otillgänglighet ska man inte bygga in i nybyggnationer. De som redan fanns där skulle bort och man ska inte bygga in nya.

Kort om Saluhallen

Byggherre: Lunds kommun.
Arkitekt: Wiggo Marsvik, 2 x Marsvik Arkitekter.
Byggare: Peab.
Invigning: 23 november.
Kostnad: Budgeterades till 127 miljoner kronor.
Slutnota: 153 miljoner kronor.
Totalyta nybyggda delen: Drygt 2 000 kvadratmeter.
Totalyta hela Saluhallen: Drygt 3 500 kvadratmeter.
Gå till toppen