Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Knappt hälften av morden lösta

Under nio månader dödades åtta personer. Utöver mordet på Herrgården läggs ytterligare ett fall på is. Både polisen och Ilmar Reepalu är ändå i stort sett nöjda.

En gängmedlem som till slut samarbetade med polisen har räddat polisens anseende.
I februari pekade gängmannen ut fyra män för mordet vid ett gatukök på Persborg i augusti 2011. Då kunde fallet tas till domstol och är därmed det enda av åtta i mordvågen som hittills har behandlats av både tingsrätt och hovrätt. Tre män har dömts för mordet, två mot sitt nekande.
Ytterligare två rättegångar pågår. Och ett tredje fall är enligt polisen nära åtal – bara polisen får tag på den huvudmisstänkte, som är häktad i sin frånvaro.
– Det är jättebra, säger Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Det är klart att jag skulle vilja att alla mord vore uppklarade, men det är bra att polisen ändå trängt in i de här kriminella organisationerna, så gott man kunnat.
Åtta döda – nästan hälften av fallen till domstol. Ska man vara nöjd där ungefär?
– Nej, man ska aldrig vara nöjd förrän alla brott är uppklarade. Det är det målet som alltid måste gälla. Men vi var i en situation med väldigt mycket skjutningar och mord, allt var ett töcken och polisen verkade stå handfallen – då tycker jag att polisen har gjort kraftfulla insatser och vänt den bilden.
– Man kände att man fick tillbaka tilltron på rättssystemet, säger Ilmar Reeaplu.
Från polisen anser man att resultatet är bra.
– Det är hälften. Det är inte dåligt. Man måste se till karaktären på fallen, säger Michael Mattsson, operativ chef vid länskriminalen, om sitt och medarbetarnas arbete.
Karaktären – med det menar han skjutningar på allmänna platser, där tekniska spår som spottloskor och fimpar inte betyder lika mycket som inomhus. Där händelseförloppet är snabbt och gärningsmännen kort efter dådet har försvunnit långt från brottsplatsen.
Länspolismästare Eva Årestad Radner ger Mattsson och sina andra underställda godkänt.
– Det är inte lika bra prognos i den här typen av mord som mord i allmänhet. Femtio procent – det måste vi ändå tycka är hyggligt bra.
– Det är där uppklaringen ligger ungefär när det gäller spaningsmord. Det är klart att jag gärna skulle vilja att det låg på 80–90 procent som det gör generellt, men jag har full förståelse för att de här fallen är betydligt svårare.
– I synnerhet när det är så att människor inte vill prata med polisen eller om det är en gärningsman som är i Sverige en kort tid för att utföra ett uppdrag.
Hur det är med inhyrda torpeder eller tigande vittnen går inte att granska. Ingen utomstående har insyn i de fem mordutredningar som inte nått domstol.
Polisen har en egen riksorganisation – så kallade bedömandegrupper, med erfarna mordutredare från övriga Sverige – som med jämna mellanrum granskar fall som håller på att kallna.
– Bedömandegrupperna som studerat fallen har inte sagt att vi skulle göra på något annat sätt. De påpekanden vi har fått har vi rättat till. Vi har gjort vad vi har kunnat, säger Eva Årestad Radner.
Men ett fall har polisens utredare redan tidigt varit pessimistiska inför att kunna lösa, enligt vad Sydsvenskan erfar.
Den 20 december, vid 13-tiden, klev två män in i en kafélokal i hörnet av Falsterbogatan och Simrishamnsgatan. Där inne höll två män på att renovera. Några minuter senare sprang de två besökarna därifrån. Kvar låg den ene arbetaren – 55-åringen – skjuten till döds.
Polisen tror att mordet var ett misstag. En kriminell man i 40-årsåldern knyts till lokalen. Han hade flera fiender i den undre världen och hade nyligen lämnat ett kriminellt gäng, där han ingick i ledarskiktet.
– Vi vet inte säkert vem de [mördarna] var ute efter, men det var i alla fall inte han som blev skjuten, säger Michael Mattsson.
Fallet har i stort sett inte arbetats med under hela hösten.
– Vi har gjort allt man tänkas kan. Förhört alla vi kan förhöra, kontrollerat alla tips, säger Michael Mattsson.
Med 55-åringen och mordet på Ardiwan Diaa Samir på is och fyra nästan lösta, enligt polisen, återstår två fall som fortfarande utreds. Det är maskmordet i en föreningslokal på Västanforsgatan, nära Norra Grängesbergsgatan i december, samt mordet på en kriminell vid Sibbarps kallbadhus i maj 2011.
Gå till toppen