Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Trakasserad riktar kritik mot Facebook

Karriärcoachen Nina Jansdotter har polisanmält att hon under en längre tid blivit trakasserad av en person på Facebook.

Bild: Emma Larsson
Nina Jansdotter har skrivit två böcker om Facebook och är aktiv i de sociala medierna. Sedan slutet av september har hon utsatts för upprepade trakasserier av en för henne okänd person på Facebook.
Enligt Nina Jansdotter har personen använt sig av otaliga falska profiler på den sociala nätverkssajten och där lagt upp hundratals manipulerade bilder, där Jansdotter klippts in, med pornografiskt, rasistiskt och kränkande innehåll.
– Det har bitvis varit ett heltidsjobb för denna person, säger Nina Jansdotter om de dagliga trakasserierna och kränkningarna.
Hon och flera andra personer har anmält övertrampen till Facebook. Ibland har det tagits bort, ibland inte.
– Jag har velat lyfta frågan hur det är möjligt för någon att bryta mot Facebooks villkor i den här omfattningen och lägga upp så mycket porr och kränkningar och ändå få hållas, säger Nina Jansdotter som är kritisk till att Facebook inte tagit ett helhetsgrepp i arbetet för att stoppa kränkningarna mot henne.
På fredagen gick hon till polisstationen i Lund för att göra en polisanmälan mot personen som trakasserat henne. Enligt Nina Jansdotter har flera andra personer i hennes bekantskapskrets också gjort anmälningar mot personen.
Frida Löwengren är talesperson för Facebook i Norden och känner till Nina Jansdotters fall.
– Det har tagits bort mycket innehåll som är inrapporterat från Nina själv. Det här är ett fall som man följer, säger Frida Löwengren.
Enligt Frida Löwengren läggs väldigt mycket arbete ner på att stoppa kränkningar på Facebook.
– Facebook gör allt man kan för att identifiera olika former av olämpligt beteende på sajten och man försöker hela tiden identifiera och ta bort falska profiler. Men Facebook är en stor plattform med över en miljard användare. Tyvärr kan man inte hindra allting som sker på internet. Det man kan göra är att arbeta på olika sätt för att förebygga den här typen av saker.
Gå till toppen