Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vinnaren av Skånebragden

Sportåret som överträffat allt avslutas med att Lisa Nordén får Sydsvenskans utmärkelse Skånebragden för tredje gången.

Lisa Nordén, silvermedaljör i OS, världsmästare och bragdguldsmedaljör. Nu även vinnare av Skånebragden 2012. Ett prisfyllt år.Bild: Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix
– Ett sådant här pris där läsarna engagerat sig och tyckt till värderar jag väldigt högt, säger hon.
Det är inga idealiska förhållanden för en triathlet när vi träffar Lisa Nordén hemma hos hennes mamma i Höör i början av december.
Snön har vräkt ner över Skåne och gashandtaget på moppen har frusit fast, så hon kan inte ta sig till simhallen för egen maskin.
Bristningen i vaden gör att hon måste vara sparsam med sin löpning.
– Jag är van vid att ha mina fyra–fem timmars träning varje dag, så oavsett hur mycket jag gör så kan jag inte komma hem och känna att jag gjort något bra, säger hon.
När vi talas vid några veckor senare har Lisa Nordén landat i högsommarvärme på Kanarieöarna och kan gnugga på som hon vill med en kropp som svarar som den ska.
– Jag har all tid i världen för min träning. Det enda jag gör annars är att tvätta och äta, säger hon och skrattar.
Idrottslivet på försäsongen ser ut som det brukar göra, men ändå inte. Snart flyttar hon in i en lägenhet i Stockholm. Träningen kommer att växla mellan Sverige och Spanien. Inget mer Australien, tränaren Darren Smith förvandlas till rådgivare på distans, ingen jakt på ännu ett VM-guld på olympisk distans, utan fokus på VM-guld på halv Ironman, där de tre disciplinerna är ungefär dubbelt så långa.
Ett mellanår med nya utmaningar för att samla kraft för en satsning på OS i Rio 2016 och kanske ta det där guldet.
– Oavsett om jag hade fortsatt likadant så hade jag aldrig kunnat bräda den här säsongen. Tävlingsmänniskan inom mig vill inte göra något som är lika bra, utan vill alltid ta det vidare och se hur man kan göra det bättre, säger Lisa Nordén.
Uppmärksamheten efter det dramatiska OS-loppet som gav silver var inget hon hade kunnat föreställa sig.
– Det har varit chockartat helt klart och jag fick nog mer uppmärksamhet på sättet jag vann mitt silver än om jag hade vunnit med femtio meters försprång, för då hade det sett för lätt ut.
– Nu insåg alla hur sjukt det är att man ska spurta för ett guld när man har tävlat i två timmar. Det har ju skapat en jättedebatt också och det kan bli så i framtiden att man kommer att dela på guldet. På ett sätt är det synd att det är jag som är med och skapar historia, men sånt är livet ibland.
Tack vare OS-silvret, och VM-guldet på det, har hon blivit prisad idrottskändis. Svenska Dagbladets bragdmedalj kom som en glad överraskning.
– Det var ett nationellt erkännande och det har jag aldrig haft på den nivån, men Sydsvenskans pris är minst lika viktigt, för det var där det började för mig. Och det är fantastiskt att få det för tredje gången.
Lisa Nordén kan kamma hem fler utmärkelser på Idrottsgalan i januari. Jerringpriset, som röstas fram av Radiosportens lyssnare, skulle vara pricken över i och fullborda en fin trippel. Och sedan väntar middag på slottet med kungen i början av februari.
– Ja, det är alltså inte bara han och jag, utan runt hundra inbjudna, förklarar Lisa Nordén.
Stockholm blir också hennes nya hemstad och fasta punkt i tillvaron. Hon har precis köpt en lägenhet på 38 kvadratmeter som ska inredas för en triathlet med plats för träningscyklar, yogamatta, balansboll och vattenflaskhållare på väggarna.
Men hon ska förstås kunna bo där också när hon inte är på träningsläger eller ute och tävlar och det blir en helt ny erfarenhet efter alla år i kappsäck.
– Det är fantastiskt att kunna lägga all fokus på din idrott, men det är inte hållbart i ett längre perspektiv. Så nu blir det Ikeabesök. Jag har inte så mycket grejor mer än en massa salladsskålar som jag har vunnit och lite hemgift uppe på vinden, bland annat en citruspress.
Unnar du dig något för det du trots allt tjänar på din sport?
– Jag köpte en kaffekvarn efter VM-guldet. Jättefin för 23 dollar. Även om du har framgångar, så är det inget ständigt flöde av pengar. Tävlingssäsongen är inte så lång och du vet aldrig vad som händer nästa år. Man kan inte bara köra sportbilar och sånt.
Vad ska du bli när du blir stor?
– Innan ville jag bli flygvärdinna eller prinsessa. Nu vet jag faktiskt inte. Jag känner att jag kan hålla på med det jag gör ganska länge.
Är du lite självplågare?
– Jag har väl alltid levt livet mycket sedan jag var liten. Man ska liksom ut och upptäcka. Vi hade hästar och det är inget lätt liv, det är kallt och jäkligt, mycket som ska göras, hårt jobb, lera och kalla tår. Ända därifrån så lärde man sig det, att det är ett sätt att leva livet på, man sitter inte hemma. Om det är kallt eller regnar en dag så skiter man inte i hästarna för det, det ska ju göras ändå.

Skånebragden tidigare vinnare

15 pristagare – från Andersson till Nordén
1998 Peter Andersson, bågskytte
1999 Roland Nilsson, fotboll
2000 Pia Hansen, skytte
2001 R-G Bengtsson, ridsport
2002 Peter Ijeh, fotboll
2003 Caroline Jönsson, fotboll
2004 Malmö FF, fotboll
2005 Jan Brink, ridsport
2006 Kenny Jönsson, ishockey
2007 Henrik Stenson, golf
2008 R-G Bengtsson, ridsport
2009 Lisa Nordén, triathlon
2010 Lisa Nordén, triathlon
2011 R-G Bengtsson, ridsport
2012 Lisa Nordén, triathlon

Lisa Nordén

Ålder: 28 år.
Familj: Mamma Kerstin, pappa Thomas, halvsystern Elsa, 13 år.
Bor: I resväskan, men snart i egen lägenhet i Stockholm.
Klubb: Kristianstad Triathlon.
Meriter 2012: OS-silver, VM-guld, SM-guld i sprint.
Aktuell: Vinnare av Skånebragden 2012.
Gå till toppen