Annons

Annons

Grislukt kan vara farligt

Nyheter

Ny forksning visar att lukten från en grisfarm kan vara hälsofarlig. Ammoniak och andra partiklar i doftmolnet kan bland annat orsaka stress och förhöjt blodtryck hos den som utsätts för odören.

Stanken från en grisfarm kan höja grannens blodtryck. Detta på grund av partiklar från ammoniak, vätesulfid och andra allergiframkallande ämnen.

Bild: Foto: Hussein El-Alawi

Annons

Dålig lukt är sällan ett tecken på att något trevligt ska hända. Allt som oftast är det istället ettslags varningssignal för potentiella inkräktare att inte komma för nära. Så verkar även vara fallet med odören från grisar, och då främst galtar, vara.Ny forskning visar nämligen att lukten från djuren, som bland annat innehåller damm, partiklar av ammoniak, vätesulfid och allergiframkallande ämnen, till och med kan vara farlig för vår hälsa.Enligt forskare vid University of North Carolina, USA, löper människor i närheten grisuppfödningar därför större risk att få ökat blodtryck, stressrelaterade sjukdomar och dåligt humör.Som om inte det vore nog kan grisarnas avföring, som innehåller organismer som kan göra människor sjuka, förorena både luft, jord och vatten.Ulf Ellervik, professor i organisk kemi vid Lunds universitet och författare till boken "Ond kemi", tvivlar på uppgifterna i studien eftersom han anser att de höjningar av blodtrycket som observerats är relativt små.– Det är tveksamt om själva lukten kan ställa till med problem. När vi känner en lukt känner vi små mängder av flyktiga molekyler. De fångas upp av näsan och binder till receptorer som skickar signaler till hjärnan. Vi har sedan lärt oss att förknippa en viss lukt med en viss reaktion. När vi känner lukten av exempelvis en chokladkaka reagerar vi positivt medan grisstank gör att vi grinar illa, säger han.Han anser dock det finns ett problem med grisuppfödning i form av bakterier och allergener i avföringen, vilket kan ställa till problem hos känsliga personer, men att det inte är så enkelt att avfärda lukten som farlig.– Om vi bestämt oss för att grisar luktar illa kan vi bli upprörda när vinden vänder och vi känner lukten. När vi blir upprörda ökar blodtrycket. Det är dock inte grisarnas fel – vi skulle i teorin kunna få samma reaktion om vi lärt oss att chokladkaka luktar illa och inte gott. Allt ligger alltså i hjärnan och hur vi bestämt oss att vi ska förhålla oss till en viss lukt, säger Ulf Ellervik.Trots sina resultat är forskaren och författaren till studien i USA, epidemiologen Steve Wing, försiktig när han talar om resultaten och undersökningen.Även han misstänker att en av de främsta orsakerna till grannarnas stresshöjning beror på bristen på kontroll över situationen och att inte kunna komma undan lukten.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy