Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

USA fruktar finansstupet

Risken att USA rasar utför finansstupet vid årsskiftet är överhängande, menar politiker i den amerikanska kongressen.
Åtstramningar och skattehöjningar kan vara president Barack Obamas mål, hävdar republikanska röster.

Vill ha skatteuppgörelse.
Politiker i den amerikanska kongressen luftade på söndagen sin oro för kommande åtstramningar och skattehöjningar efter den 1 januari, då republikanske expresidenten George W Bushs skattesänkningar löper ut.
Republikanska röster har gjort gällande att Obama kommer att välkomna finansstupets skattehöjningar och försvarsnedskärningar och samtidigt ta chansen att beskylla republikanerna för att inte vilja ha någon uppgörelse.
– Jag tror att vi kliver över stupet, sade republikanske senatorn John Barrasso från Wyoming, som beskyllde Obama för att vara pådrivande, till Fox News.
– Jag tror att han ser en politisk seger på botten av stupet, sade Barrasso.
Presidenten har tillbakavisat anklagelserna.
Politiker som uttalade sig på söndagen gav inga tecken på att en tillfällig uppgörelse mellan de politiska blocken är inom räckhåll, trots att Obama i fredags öppnade för en sådan. Några uppgörelser kommer heller inte till stånd under de närmaste dagarna.
Presidenten och republikanske talmannen i representanthuset John Boehner – de två nyckelpersonerna i förhandlingarna – talar inte med varandra under julhelgen och har rest bort från Washington. Även kongressen har juluppehåll och har därefter bara dagar på sig att agera före det kritiska datumet.
Obamas förslag går ut på att förlänga Bush-erans skattesänkningar för dem som tjänar under 250 000 dollar per år, samt att förhindra indragna ersättningar till arbetslösa och fördröja beslut om nedskärningar inom bland annat försvaret – allt för att möjliggöra fortsatta förhandlingar för att få till stånd en bred uppgörelse om budgetunderskottet.
Alla republikaner är inte motståndare till presidentens förslag om en temporär blocköverskridande uppgörelse om skattenivåerna.
– Vi kan inte låta skatterna öka för arbetande människor i det här landet, sade senator Kay Bailey Hutchison till New York Times.
– Det kan vara ett sätt eftersom vi inte kan lösa allting under fyra dagar.
Gå till toppen