Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Bajonettmordet tas upp av HD

Högsta domstolen ska nu pröva domen mot den 46-årige man som dömts för att ha mördat sin ex-sambo framför deras två gemensamma barn.

Blommor vid mordplatsen på Lugna gatan.Bild: Foto: Julia Lindemalm
Det var i februari som den 46-åriga mannen högg ihjäl sin 39-åriga ex-sambo med en bajonett. Mordet skedde på en innergård i stadsdelen Lugnet framför deras två barn som då var tre och sex år gamla.
Mannen hade under en längre tid förföljt den 39-åriga kvinnan som hade lämnat mannen och ville starta ett nytt liv. Mannen hade tidigare frihetsberövat kvinnan och bundit fast henne med buntband och handfängsel i deras villa i Vellinge.
Mannen dömdes först till livstid av tingsrätten eftersom mordet ansågs vara särskilt grovt.
Efter att fallet togs upp i Hovrätten sänktes straffet till 17 års fängelse. Hovrätten motiverade sitt beslut med att varken praxis eller förarbetena till lagen tillåter livstid för den här typen av mord. Dels för att mannen enbart dömdes för mord, dels för att han inte dömts sedan tidigare.
Men Riksåklagaren, RÅ, höll inte med om Hovrättens motivering.
"Frågan är om mordet kan anses tillhöra de allvarligaste mordfallen och att mannen därmed borde dömas till livstids fängelse", skriver RÅ i överklagandet och uppmanar Högsta domstolen att ta upp fallet eftersom "domstolarna förefaller göra olika bedömningar med hänsyn till lagarbeten och praxis".
Riksåklagaren fick gehör och Högsta domstolen väljer nu att ta upp fallet.
Den 46-åriga mannen har erkänt att han dödade kvinnan, men har även han överklagat Hovrättens dom. Mannen vill att brottsrubriceringen ska ändras till dråp.
Gå till toppen