Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Här finns framtidsjobben

Var finns jobben imorgon? Sydsvenskan berättar
i en artikelserie om yrken med en framtid.

I den här övningen ska Gustav Krokstorp simulera att han arbetar under däck på en oljeplattform.Bild: Lars Dareberg
De är cirka 15 000 i hela världen, ett 25-tal på heltid i Sverige – men behovet av hantverkare med passion för höjder ökar.
Industriella klättrare inleder Sydsvenskans serie om yrken med framtidsutsikter.
Tätare bebyggelse, svårt att få plats med byggnadsställningar, dyrt att hyra kranar. Då kan repen och de industriella klättrarna lösa problemen. Oljeplattformar, vindkraftverk, berg- och dalbanor, trånga innergårdar – det finns många byggnader där traditionella hjälpmedel inte fungerar.
En del av det gamla sockerbruket i Hasslarp har förvandlats till skola för yrkesklättrare. Högst åtta elever åt gången varvar teori med praktik där betor en gång blev till socker.
Sydsvenskan är med när åtta män precis klarat teoriprovet, de flesta för den högsta nivån – den där man får leda ett klättrarteam. I hela världen finns det cirka 25 inspektörer som utfärdar klättrarlicenser för Sprat (se faktaruta). Gruppen som pluggar och övar denna gång i Hasslarp ska examineras av en amerikan sista dagen på kursen.
– Hittills har jag arbetat mest med inspektioner, berättar helsingborgaren Gustav Krokstorp som har klättrat i cirka 2 000 timmar innan han examineras för den tredje nivån. En yrkesklättrarlicens, som gäller världen över, har olika nivåer. Och mellan varje nivå måste man skaffa sig klättererfarenhet.
Att Gustav Krokstorp har ett förflutet som sjöman syns i knoptestet, han är snabbt färdig med knoparna som är så långt från en kärringknut man kan komma.
Säkerhet och åter säkerhet nöts in i eleverna. Varje del i klätterutrustningen gås genom noga.
– Hur kontrollerar du den här? frågar utbildningsledaren David Norell gruppen och sträcker fram verktyg efter verktyg.
Hans skolväg gick förbi Hasslarps sockerbruk, han klättrade på Kullaberg och kom på att han ville ägna mer än helgerna åt sin favoritsysselsättning. Han utbildade sig i USA och är nu ansvarig för utbildningen på företaget Klätterservice med säte i Höganäs och Stockholm. Företaget. som har en handfull konkurrenter i Sverige, utbildar yrkesklättrare från stora delar av Europa och utför klätteruppdrag.
– Vi vill gärna bli det första företag som anställer en kvinna. Jag har hittills aldrig träffat någon kvinnlig yrkesklättrare, berättar Anton Torsholm, vd på Klätterservice AB.
– Det här är inget tufft machojobb, det är ett jobb för duktiga hantverkare som har en passion för höjder.
När säkerhetsgenomgången är klar är det dags för några olika praktiska moment. En övning går ut på att Gustav Krokstorp arbetar under däck på en oljeplattform. Han har tagit sig till reparationsplatsen klättervägen men råkar ut för en olycka så han svimmar. Kollegan – en yrkesklättrare får aldrig arbeta ensam – Claus Rasch klättrar efter för att undsätta honom och få ner dem båda på fast mark – oskadda. Bådas insatser bedöms.
För att göra det svårare för räddaren Claus Rasch knyter David Norell två knutar på repen som han ska fira ner dem med.
– Det har blåst ordentligt och då kan det bli knutar, förklarar han.
I vår kommer Klätterservice AB att anställa målare, montörer och inspektörer, berättar Anton Torsholm.
Gustav Krokstorp arbetar främst med inspektioner, men i ett team lär man sig av varandras yrkesspecialiteter, berättar han.
– Varför jag gör det? Jag får vara utomhus i ett rörligt jobb som innehåller ständiga problemlösningar.
– Och så har vi ofta en fantastisk utsikt, säger han.

Utbildning till industriell klättrare

En auktoriserad reptekniker når sin arbetsplats via två rep, ett arbetsrep och ett back-up-rep, som vardera är förankrade i minst två av varandra oberoende infästningspunkter. Önskvärt är att varje punkt kan bära cirka två ton.
Det finns två licenser som båda fungerar världen över. Den ena heter Sprat, den andra Irata.
Klätterservice AB är medlemmar i Sprat, Society of professional rope access technicians.
Utbildningen sker i tre steg, det tredje steget måste examineras om vart tredje år:
Nivå I: Ingen erfarenhet.
Nivå II: minst 500 loggade arbetstimmar i rep.
Nivå III (teamledare): minst 1000 loggade arbetstimmar i rep.
Läs alla artiklar om: Framtidsjobben
Gå till toppen