Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jobb i fara när bidragen blir mindre

Lunds biologiska museer fick ett tråkigt besked i julklapp. 2013 blir bidraget från regeringen mindre än tidigare. Museichef Lars Lundqvist befarar flera uppsägningar och en nerbantad verksamhet.

Trots 2 400 nyfunna arter skär regeringen ner på Svenska artprojektet. Lars Lundqvist, museichef på Biologiska museerna i Lund, befarar att tio miljoner mindre i bidrag kan leda till uppsägningar.Bild: Foto: Thomas Löfqvist
Zoologiska museet har sedan tio år tillbaka deltagit i en rikstäckande forskningssatsning, Svenska artprojektet. Syftet med projektet har varit att kartlägga och informera om Sveriges alla djur, svampar och växter. Hittills har forskningen resulterat i att 2400 nya arter hittats som man inte tidigare visste fanns i landet, varav cirka 900 fram tills nu har varit helt okända för vetenskapen.
Projektet har finansierats med hjälp av ett årligt, statligt stöd. Ett stöd regeringen nu har beslutat att skära ner från 65 till 55 miljoner.
– Beskedet har lagt sordin på stämningen bland dem som arbetar här, säger Lars Lundqvist, museichef för zoologiska museet.
På museet pågår fortfarande arbetet med att packa ur lådorna sedan flytten till Arkivcentrum syd förra vintern. I dag arbetar cirka tio personer med att magasinera och registrera de cirka tio miljoner föremålen.
– Utan det statliga stödet har vi kanske råd att behålla två eller tre anställda av tio, säger Lars Lundqvist.
– Som exempel har vi i dag bara 50 procent av våra ryggradslösa djur registrerade. Med färre anställda skulle vi inte hinna göra något annat och då blir resten av verksamheten lidande.
Zoologiska museet lånar ofta ut djur och föremål till forskare. Även i årets adventskalender i SVT har uppmärksamma tittare kunnat se uppstoppade djur från Lund i kulisserna.
Det är ännu oklart i vilka delar av Svenska artprojektet nedskärningarna ska göras. I maj väntas ytterligare besked. I den utredning som ligger till grund för regeringens beslut föreslås även att stödet till museerna så småningom kapas helt och hållet, vilket får Lundqvist att befara det värsta.
– Det här är en nationell angelägenhet. Vi i artprojektet har länge försökt att få till en träff med landsbygdsminister Eskil Erlandsson, vars departement ansvarar för anslaget, men än så länge har han inte haft tid.
Lars Lundqvist har i många år också letat utomstående sponsorer, utan framgång. Att museet flyttade till Arkivcentrum och slutade hålla öppet för allmänheten har inte hjälpt.
– Det är väldigt svårt att övertala någon att sponsra en sådan här verksamhet.
Att det inte bedrivs någon egen forskning på museet är också en nackdel när det ska sökas finansiering, tror Lars Lundqvist.
– Men vårt material är som en slags infrastruktur för annan forskning. Det borde vara i statens intresse att ta hand om sina saker.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen