Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Företagare skor sig på ”Fas 3”

För ett år sedan krävde en majoritet i Sveriges riksdag stopp för fler arbetslösa i Fas 3. ”Slavarbete”, säger Hillevi Larsson (S) från Malmö.

Det låter som en slutförvaringsstation.
"Fas 3."
Och just så upplever många av deltagarna det hårt kritiserade programmet: En plats där människor förvaras. Sysselsätts med meningslös terapi. Eller utnyttjas som gratis arbetskraft.
Kanske är den dåliga klangen skälet till att namnet bytts ut. "Fas 3" heter numera "Sysselsättningsfasen".
Innebörden är dock densamma: Sista steget i den jobb- och utvecklingsgaranti som regeringen Reinfeldt införde för fem år sedan för att få bukt med långtidsarbetslösheten.
Grundtanken är enkel. Staten betalar särskilda anordnare – privata företag, föreningar eller offentliga myndigheter – femtusen kronor i månaden för varje långtidsarbetslös de tar hand om.
Varje månad pungar staten ut med 165 miljoner kronor till dessa anordnare. De största är mycket lukrativa. Jobbfabriken med lokaler i Malmö gjorde förra året en vinst på 6 miljoner kronor på en omsättning på 38 miljoner.
Anordnarens uppgift är att sysselsätta den arbetslöse så att hon lättare kan få ett riktigt jobb.
Men det finns ett dilemma: Å ena sidan får sysselsättningen inte vara meningslös. Å andra sidan får uppgifterna inta vara så meningsfulla att de ersätter ett riktigt arbete.
Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) utmanade nyligen sin namne arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i en interpellationsdebatt i riksdagen.
Då drog hon sig inte för att kalla Fas 3 för "slavarbete".
– Många anordnare har startat bara för att lägga beslag på de här femtusen kronorna. Jobbfabriken är ett exempel. Uppgifterna är meningslösa, säger Hillevi Larsson.
För den arbetslöse är ersättningen låg. Antingen 65 procent av en tidigare lön från a-kassan. Eller socialbidrag (försörjningsstöd). I genomsnitt blir det niotusen kronor i månaden. Närvaroplikten är 32 timmar i veckan.
– När jag kallar det "slavarbete" är det anställningsvillkoren jag hänger upp mig på. Man jobbar ju nästan heltid, men har ingen riktig lön.
Redan för ett år sen tog den rödgröna oppositionen med stöd av SD ett utskottsinitiativ i riksdagen och krävde att Fas 3 skrotas.
Men regeringen har ignorerat kravet. Och de arbetslösa i programmet har bara blivit fler. Under året har antalet personer i Fas 3 stigit från 28 996 till 33 057.
Strax före jul spådde finansminister Anders Borg ökad arbetslöshet 2013. Därmed lär också Fas 3 fyllas på med nya människor.
Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven har lovat avskaffa åtgärden. Och Hillevi Larsson utesluter inte en misstroendeförklaring mot den ansvariga ministern Hillevi Engström
– Det är helt klart en möjlighet.
På whiteboarden har någon skrivit med tusch: "Alla ska med".
Socialdemokraternas gamla valslogan.
Men den röda texten har fyllts i med blått. Och så har någon lagt till ett par ord: "to hell."
Föreningen Salo är en anordnare inom jobb- och utvecklingsgarantin. Men en udda sådan.
Förkortningen står för "Sveriges Anställningslösas Landsorganisation".
– Vi vill ställa om samhället. Vi tycker att alla medborgare ska ha rätt till en baslön utan krav på motprestation, förklarar Adrian Engström, en av föreningens två anställda i Malmö.
Han har tidigare varit bagare på Pågens.
Salo är frän kritiker av Fas 3.
– Katastrofalt för den arbetslöse. Antingen meningslös förvaring eller arbete utan lön, sammanfattar kollegan Johan Andersson, som själv har erfarenhet från ett Fas 3-projekt där han våren 2010 "fikade bort några månader av sitt liv".
Det finns en paradox med Salo: Trots sin kritik tar föreningen själv emot 24 långtidsarbetslösa inom ramen för Fas 3.
Det är de femtusen kronor i månaden per skaft som finansierar Adrian Engströms och Johan Anderssons löner.
Vi träffar några av de arbetslösa runt ett konferensbord under den vita tavlan. Alla bär med sig dåliga erfarenheter från tidigare Fas 3-placeringar.
– Jag var hos en privat anordnare som mest lät mig städa och putsa fönster. Först när jag gick till Arbetsförmedlingen och klagade över att jag fått hjärtflimmer blev jag omplacerad, berättar Irene Mohlin.
Lena och Ann vill inte framträda med sina rätta namn, eftersom de är osäkra på sin framtid. Båda har varit placerade på Jobbfabriken.
Förr arbetade Lena i många år som ledsagare och personlig assistent. Ann har jobbat på restaurang och i butik. Men båda blev arbetslösa och hamnade så småningom i Fas 3.
– Jag var på Jobbfabriken i två år. Den enda ljuspunkten var att jag fick spela musik ibland i en grupp, ett slags husband. Problemet var att man var instängd i deras lokaler hela veckan. Det var bara förvaring. Det kändes hemskt när man är en människa som vill jobba. Jag blev bestulen på min tid, berättar Lena.
– Deras viktigaste projekt kallas "Livsboken". Man ska leta upp en äldre person som berättar om sitt liv. Det är helt meningslöst, säger Ann.
Ett annat av Jobbfabrikens projekt kallades "turism".
– Då skulle vi ge oss ut på stan och berätta för turister vad som finns att titta på i Malmö. Det gav mig absolut ingenting.
– Och en gång blev vi utskickade till Sturup. Där skulle vi intervjua folk om hur deras resa hade varit. Vad skulle det vara bra för? Jag har inte en aning, berättar Ann.
Adrian Engström och Johan Andersson hävdar att Salos verksamhet skiljer sig från andra Fas 3-anordnare.
– Vi tror på frivillighet. Människor kommer inte närmare arbete med piska. De måste känna sig trygga och sedda, säger Adrian Engström.
Så vad gör de 24 långtidsarbetslösa hos Salo?
– Deltar i föreningslivet. Några fördjupar sig i bokföring. Vi har samtalsgrupper. Och vi delar ut flygblad.
I praktiken tar Salo alltså emot statliga Fas 3-pengar – för att sprida propaganda mot Fas 3.
När Sydsvenskan på nätet efterlyste personliga erfarenheter från Fas 3 strömmade mejlen in:
"Arbetsförmedlingen gör ingen skillnad på akademiker och asfaltläggare. Unga och gamla. Alla kastas i samma säck med gegga. Ingen vågar säga ett ord av kritik av rädsla att bli fråntagen sitt socialbidrag.
"Jag blev behandlad som en slav."
"Jag sitter fast på ett kontor med hundra andra lika misslyckade själar. Det gör att jag inte kan söka jobb på Internet eller besöka AF på arbetstid"... "Att styra individerna på detta fascistiska sätt gör oss alla håglösa."
"Hemskt system att man ska få tjäna pengar på folk som redan ligger ner."
Så gott som alla brevskrivarna kräver att få vara anonyma.
Signaturen "Tina, en i mängden" ger inte mycket för Jobbfabrikens reklam om att bolagets adepter ökar sina chanser att få arbete.
"Skitsnack! De projekt som erbjöds var inte på något sätt utvecklande eller förde mig närmare arbetsmarknaden.
En 57-årig kvinna skriver:
"Med hot blev jag erbjuden plats hos Ivan Daza på Jobbfabriken"... "stämningen var värre än dyster, folk grät."
Ivan Daza är huvudägare till Jobbfabriken. Bolaget tar emot drygt 600 arbetslösa i Stockholm, Göteborg, Norrköping, Helsingborg och Malmö, där just nu 157 personer är placerade.
– Vi kallar det kompetenshöjning. Datorhantering. Träna på svenska språket. Och så har vi Livsboken, säger Olivera Stojanovic, som är kontorschef i Malmö
Efter att Sydsvenskan först har blivit lovad att få besöka Jobbfabriken i Arbetets gamla lokaler vid Bergsgatan kommer kontraorder från högsta ledningen. Företagets policy är att "inte utsätta sina deltagare för media".
Ivan Daza går med på att låta sig intervjuas – men bara via mejl.
I sitt svar uppger han att Jobbfabriken 2011 fick ut 13,9 procent av sina deltagare i arbete och att andelen ökade till 19,5 procent under 2012. Uppgifter som är omöjliga att kontrollera, eftersom Arbetsförmedlingen inte lämnar ut statistik om privata anordnare.
På vilket sätt hjälper Jobbfabriken de arbetslösa att få arbete?
– Deltagarna arbetar med projektarbete, kompetenshöjande genomgångar och jobbsök för att bli mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden. Genom en aktiv sysselsättning hos oss får deltagarna nya referenser, meriter, nätverk, erfarenheter och kompetenser.
Vad syftar Livsboken till?
– Deltagarna får kompetenshöjning inom data. Ordbehandlingsprogram, informationssökning och bildredigeringsprogram. Man lär sig intervjuteknik och konsten att skapa en bok.
Flera arbetslösa som placerats på Jobbfabriken och som Sydsvenskan har kontakt med beskriver verksamheten som meningslös förvaring.
Din kommentar?
– Om en deltagare inte finner en bra handlingsplan hos oss, som överensstämmer med deras mål och behov, uppmuntrar vi deltagaren att hitta en annan sysselsättningsplats.
Jobbfabriken gjorde 6 miljoner i vinst i fjor, varav du tog ut flera miljoner i utdelning. Är det rimligt att du tjänar så mycket pengar på arbetslösa?
– Vi bedriver en verksamhet för att fler arbetssökande ska bli mer anställningsbara. Flera deltagare vittnar om hur viktigt det är att uppdatera sina kunskaper och ha något uppvisningsbart mot arbetsgivare när de söker arbete.
På Arbetsförmedlingen är tjänstemännen luttrade vad gäller kritik mot politikernas program mot långtidsarbetslöshet.
Alliansregeringens Fas 3 är långt i från det första.
På 1990-talet införde Carl Bildts borgerliga regering "ALU-jobb". När Ingvar Carlssons S-regering tog över blev det "API-arbeten".
I början av 2000-talet lanserade arbetsmarknadsminister Mona Sahlin "aktivitetsgarantin".
"Vuxendagis", fnös motståndarna. Göran Perssons "plusjobb" höll bara i ett år innan reformen avskaffades vid maktskiftet 2006.
Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik över Fas 3 fick 16,9 procent av de 17  863 personer som lämnat åtgärden det senaste året ett riktigt arbete.
"Hyfsat effektivt", tycker Mattias Buvari, marknadschef på AF i södra Sverige.
– Man får inte glömma att människorna som är föremål för de här åtgärderna har varit arbetslösa i snitt sju, åtta år.
Buvari hävdar att kontrollen av de hundratals stora och små Fas 3-anordnarna runt om i landet har skärpts.
– Vi följer upp mer. Åker ut till anordnarna. Det är inte alls ovanligt att vi avbryter ett avtal om vi inte är nöjda.
Så sent som i förra veckan sade AF upp avtalet med Komeos, en av de största anordnarna i Malmö.
Men den skärpta kontrollen blidkar inte oppositionen i riksdagen. Socialdemokraterna tänker avskaffa Fas 3 om de vinner valet 2014.
– Fas 3 har blivit ändstation på arbetsmarknaden, sade S-ledaren Stefan Löfven när han i höstas lanserade sin "Affärsplan för Sverige" på en pressträff tillsammans med Ylva Johansson, partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor.
Vad Socialdemokraterna vill göra istället med de drygt trettiotusen människorna i Fas 3 är dock inte helt klart.
Man talar om utbildning. Andra typer av subventionerade anställningar, men med riktig lön.
– Ambitionen är att så många som möjligt ska komma ut på den reguljära arbetsmarknaden, sade Ylva Johansson.
I höst har varslen duggat tätt på arbetsmarknaden. Nästa år väntas arbetslösheten fortsätta att stiga.
Därmed tyder allt på att Fas 3 blir en glödhet fråga inför nästa val.

Fas 3

Den som har varit arbetslös i 300 dagar skrivs in i jobb och utvecklingsgarantin (JOB), som infördes 2007.
Den har tre faser:
Fas 1 (150 dagar) jobbsökaraktiviteter med stöd från Arbetsförmedlingen.
Fas 2 (300 dagar) arbetspraktik och arbetsträning
Fas 3 (obegränsad tid) sysselsättning hos en privat eller offentlig anordnare.
33 057 personer är i dag inskrivna i Fas 3. En tredjedel saknar gymnasieutbildning. En tredjedel har något funktionshinder.
Av de 17  863 personer som lämnat Fas 3 det senaste året har 16,9 procent fått ett riktigt jobb.
Från början var det förbjudet med arbetsmarknadsutbildning under Fas 3. Men 2011 togs det förbudet bort.
Gå till toppen