Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gripna i Indien mordmisstänkta

Sex män som greps efter en brutal våldtäkt på en buss i New Delhi misstänks nu för mord. Myndigheterna i Indien befarar nya oroligheter efter beskedet att kvinnan som utsattes för gruppvåldtäkten avlidit.

New Delhis polischef Neeraj Kumar manade människorna att sörja den döda kvinnan på ett fredligt sätt. Samtidigt meddelade polisen att stora delar av centrala Delhi spärrades av och tio tunnelbanestationer stängdes för allmänheten, inför befarade demonstrationer.
Premiärminister Manmohan Singh sade att han var djupt bedrövad över hennes död och att han hade full förståelse för reaktionerna som fallet väckt. Singh, som tidigare manat till lugn och besinning, uttryckte önskan att alla nu ska sätta särintressen och politiska agendor åt sidan för att hjälpa till att göra Indien till en bättre och säkrare plats för kvinnor.
"Det vore att ära hennes minne om vi kunde kanalisera alla dessa känslor och energier i konstruktiv handling", skrev han på regeringens hemsida.
Våldtäkten har utlöst våldsamma protester mot både gärningsmännen, det indiska rättssystemet och landets politiker.
Singh har lovat nya lagar för att stärka skyddet för kvinnor samt att höja straffsatserna för de värsta sexbrotten. Regeringen har även planer på att hänga ut dömda våldtäktsmän med namn, bild och adress på officiella hemsidor.
Den 23-åriga kvinnan fick livshotande skador av övergreppet, då hon den 16 december våldtogs av sex män på en buss i Delhi och sedan knuffades ur fordonet i farten. Hon fick även betydande inre skador av misshandel med ett järnrör, enligt polis och åklagare.
Kvinnan opererades tre gånger och fick hjärtstillestånd innan hon i onsdags transporterades i ambulansflyg för att få specialistvård på Mount Elizabeth-sjukhuset i Singapore. Kvinnan hade även drabbats av en infektion i lungorna och magen. Enligt sjukhuset hade hon "betydande hjärnskador". Sent på fredagskvällen meddelade sjukhuset att hon avlidit.
Hennes kvarlevor skulle på lördagen flygas tillbaka till Indien, uppger en indisk diplomat.
Gå till toppen