Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Falsk tandläkare flydde

En natt i början på december tömde han sin klinik i Malmö utan att meddela värden och sedan dess har han gjort sig oanträffbar.

I våras flyttade den 66-årige mannen in med sin tandläkarstol i ett kontorshus i centrala Malmö där det finns flera vårdverksamheter. På skyltar och i tidningar annonserade han om sin verksamhet.
I en annons påstod han sig vara bättre än andra tandläkare i området och även att han hade lång internationell erfarenhet. Han påstod också att tandklinikens specialområde är protetik och att bolaget har ett eget laboratorium där man tar fram individanpassade bettskenor och proteser.
Oral protetik handlar om att ersätta förlorade tänder och vävnader i munhålan och kräver specialistutbildning.
Men mannen har ingen legitimation vare sig som tandläkare, tandhygienist eller för något vårdjobb överhuvudtaget, enligt Socialstyrelsen. Det bolagsnamn på kliniken som han har uppgivit till hyresvärden, finns inte heller registrerat.
Sydsvenskan har flera gånger förgäves sökt mannen per telefon och lämnat meddelanden på hans telefonsvarare.
Hyresvärden började misstänka att något inte stod rätt till eftersom mannen slutade att betala hyra.
En natt i början på december tömde han sin klinik utan att meddela värden och sedan dess har han gjort sig oanträffbar. Hyresvärden kontrollerade med Socialstyrelsen och fick beskedet att hans hyresgäst saknade legitimation.
En av mannens patienter berättar för Sydsvenskan att han upptäckte tandläkaren när han besökte kontorshuset i ett annat ärende:
– Jag hade ett hål som behövde lagas och det gjorde han. Fyllningen höll i ett par månader så nu har jag fått göra om behandlingen hos en annan tandläkare. Hans utrustning var väl inte den modernaste men annars misstänkte jag inte att det var något skumt med honom. Det var en chock att få reda på att han inte var legitimerad, säger patienten, som vill vara anonym.
Mannen har blivit anmäld till Socialstyrelsen som med största säkerhet kommer att skicka ärendet vidare till polis och åklagare. Eftersom mannen är en lekman faller han utanför Socialstyrelsens tillsyn.
Att arbeta som tandläkare utan legitimation kan vara ett brott mot flera lagparagrafer. I patientsäkerhetslagen regleras vilka yrken som kräver legitimation av Socialstyrelsen. Att arbeta utan legitimation kan ge bötesstraff.
I andra fall där personer utgett sig för att vara tandläkare och läkare har brottsrubriceringarna också bland annat varit bedrägeri och vållande till kroppsskada i de fall där patienten fått men.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen