Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Från HIF-släkt till MFF-dräkt

Det tog inte många matcher i den ljusblå tröjan innan Oliver Fredin fick känna av det. Hur publiken i Skånecupen tänder till av att ett MFF-lag är på väg att bli besegrat.

MFF 3 i pojkar 15 åkte ut mot Kvarnby och Oskar Zubac jublade enligt Zlatanmanér med avdragen tröja när han punkterat den sista gruppspelsmatchen med sitt 3–1-mål.
Nu var det väl inte så många på läktarplats i Baltiska hallen som hade bakgrunden kring nummer 22 på plan – Oliver Fredin.
Men efternamnet väcker säkert känslor i MFF-leden. Morfar heter Sten-Inge och den tidigare handbollsspelaren från MBI var ordförande i HIF i åtta år fram till 2010.
För några veckor sedan köpte han MFF-kläder till dottersonen i MFF-shopen och orsakade twitterstorm på Himmelriket. På Annandagen stod han och hejade fram Oliver i Kombihallen då han spelade med sin rätta åldersgrupp i pojkar 14.
– Han är nästan alltid med och tycker det är kul när det går bra för oss, säger Oliver.
En balanserad och mogen kille. Han fyller femton år på självaste trettondagen och kan fira det med att bli Skånecupmästare. Då får han känna på igen hur det är att bära en ljusblå tröja med stora förväntningar.
– Egentligen är det roligt, att man kan få till sådant engagemang bland supportrarna, säger Oliver.
Det är ovanligt att HIF:are letar sig till Malmö i så tidig ålder. Men Oliver Fredin har bestämt sig tidigt. Han började i MFF förra månaden och gjorde sin första turnering när laget vann Tomtecupen före jul.
– Jag tyckte det var ett riktigt steg att ta i min utveckling, säger han.
Nu blir det nästan daglig träning med MFF och åttondeklassarna som är anslutna till fotbollssatsningen på Swedbank stadion.
– Anders Lindsjö är min tränare både där och i MFF.
Har du fått höra något negativt av att lämna HIF för MFF?
– Jag det har jag, vissa har synpunkter. Men mina riktiga vänner vet varför jag gör det.
Så nu flyttar han ur pojkrummet i Hittarp hos mamma Anette och pappa Igor Stojanovic. Pappa har vuxit upp i Malmöfotbollen i BK Flagg och Oliver får efter helgerna ett eget rum hos farmor och farfar på Sorgenfri.
– Rummet är redan inrett, säger Oliver.
Känns det inte konstigt?
– Nej, det är detta jag vill.
En bestämd ung man som har ett stort mål.
– Jag ska upp i A-laget.
Storebror Dennis, 19, har redan lämnat HIF, via Lunds BK för proffsliv i Tyskland.

Flyttströmmar

Det är inte så ofta som HIF-are letar sig till MFF. Och knappast på ungdomsnivå. Den förste HIF-spelaren av rang att representera MFF var Bengt Lindskog 1955. Han nådde så småningom A-landslaget. På senare år har det förekommit två regelrätta värvningar av Babis Stefanidis (2007) och Simon Thern (2012). Dejan Pavlovic kom via Högaborg 1997 och Christian Järdler från proffsspel i Turkiet 2006.
På det andra hållet är det egentligen bara Peter ”Hulda” Hillgren som värvats 1995.
Genom åren har många mer eller mindre kända spelare varit i MFF och valt att ”varva ner” i HIF. Gert-Arne Nilsson, Anders Svensson, Björn Ranelid, Thomas Sjöberg, Tore Cervin, Janne Möller, Patrik Sundström och dagens MFF-sportchef Per Ågren för att nämna några. Mats Magnusson och Michael Hansson har flyttat via annan klubb.
Läs alla artiklar om: Skånecupen 2012/13
Gå till toppen