Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så gick omröstningen till

Vi ställde frågan "Vilken är tidernas bästa svenska deckare?" till åttio av Sveriges mest kvalificerade deckarläsare.

Svenska deckareliten tillfrågades om vilken bok i genren som är bäst.Bild: Foto: Petter Bjerregaard och Jenny Rydq
Vi frågade författare, bibliotekarier, kritiker, litteraturvetare, bokbloggare, bokhandlare, förläggare och en och annan bokintresserad advokat. Var och en ombads lista sina tre favoriter i rangordning.

Vid sammanräkningen gavs ettan på varje lista fem poäng, tvåan tre poäng och trean en poäng. I de fall flera böcker har fått samma totalpoäng har vi skiljt dem åt genom att räkna antalet förstaplaceringar.

Sammanlagt 101 olika böcker har fått röster. Från Carl Jonas Love Almqvists "Drottningens juvelsmycke" från 1834 till Åsa Larssons "Till offer åt Molok" från i år.
Vad som egentligen kan kallas för en deckare, eller kriminalroman, har vi låtit de röstande själva bestämma. Några udda ströröster har vi fått, men för nästan alla tycks det ha varit en ganska uppenbar och enkel genrebestämning.
Eftersom många av de populäraste deckarförfattarna skrivit sviter eller serier, och rösterna därmed ofta spridits ut över flera olika böcker, har vi också sammanställt en lista över vilka författare som fått flest poäng sammanlagt. Denna lista – och vinnaren – publicerar vi på nyårsafton. Då får du också möjlighet att rösta på din egen favorit.
Gå till toppen