Malmö

Bedrägerier bakom de flesta bilbränder

En smårisig cirka 10 år gammal bil som ägaren vill få ut försäkringspengar från - det är den vanligaste bakgrunden när bilar tänds på. Malmö dominerar statistiken.

Bild: Arkiv: Patrick Persson
Inom Räddningstjänst Syds område brinner det cirka 160 bilar om året.
Malmö dominerar statistiken.
– Det brukar vara fem till åtta Lundabilar och tre till fem Eslövsbilar varje år, resten brinner i Malmö. De flesta bränderna inträffar på Rosengård eller i Kroksbäcksområdet, säger Göran Landin som är utredningsinspektör på försäkringsbolaget IF.
Han är verksam inom ett av Brandskyddsföreningen Skånes projekt där räddningstjänst, försäkringsbolag och polis sedan 2010 kartlagt bilbränderna i Skåne.
– Vi bedömer att en stor del av bilbränderna är någon form av försäkringsbedrägeri. Bilarna brinner med ägarens goda minne. Sedan finns det också en del bilar som tänds på i samband med oroligheter och uppgörelser. Det är ytterst ovanligt med pyromaner som tänder på bilar.
Brandorsaken är vanligtvis att något brännbart, till exempel en petflaska med vätska, kastats in bilen. Så det är inte svårt för utredarna att avgöra att en medveten handling ligger bakom branden.
– Bilbränderna är ett samhällsproblem och vi vill minska dem.
Det är både risiga gamla bilar och en del nya bilar, snittvärdet på de brinnande bilarna är 50 000 kronor, säger Göran Landin.
Hajar försäkringsbolaget till och börjar ställa frågor kan det bli besvärligt för ägaren.
– Bilar börjar sällan brinna av sig själva. Och gör de det så börjar inte branden i kupén, konstaterar Göran Landin lite lakoniskt.
Det är inte försäkringsbolaget som har hela bevisbördan utan den som står i bilregistret måste bevisa att denne verkligen är ägare och brukare av bilen.
– Det är ett vanligt missförstånd att bilregistret är ett ägarregister. Men bilregistret finns främst för att lagstiftarna ska kunna få in bilskatt och felparkeringsavgifter samt kunna peka ut vem som är ansvarig att hålla inregistrerade bilar trafikförsäkrade.
I cirka 15 procent av bränderna får försäkringstagaren inte ut några pengar alls och i cirka 30 procent av fallen blir ersättningen mindre än förväntat eftersom bilen bedöms vara skadad eller ha nedsatt funktion på något sätt.
Räddningstjänst Syds område omfattar: Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen