Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fotohyllan: Bilder från förr

Per Sonne hade varit utomlands i många år när han 1982 sökte till den då nya Högskolan för fotografi i Göteborg. Antagningsgruppen tyckte att hans bilder var väldigt fina, och bekanta på något sätt. Men han blev inte antagen eftersom han saknade formell behörighet – gymnasiebetyg i engelska.
Kenneth Gunnarsson kom däremot in och skriver om Per Sonnes öde i boken ”Trettio år för fotografi” (Göteborgs universitet), sammanställd av Gunilla Knape och Pelle Kronestedt. Han berättar att studenterna den första terminen gjorde ett studiebesök i Stockholm, bland annat för att lära känna Christer Strömholm som då ställde ut på Camera Obscura. I källarvalven i Gamla stan väntade inte bara ”svensk fotografis guru” utan också några av de bilder som antagningsgruppen hade tittat på några månader tidigare. Gunnarsson konstaterar att han kom in på sina i hast fixade formella meriter medan Strömholms konstnärliga färdigheter inte räckte till.
När man läser och ser på alla bilder i den 400 sidor tjocka boken kan man konstatera att konstnärliga ambitioner inte är någon bristvara på högskolan. Kreativiteten flödar och frågan allt tycks kretsa kring är den eviga – när uppstår konsten och vad består den av?
Gå till toppen