Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jäv vid beslut om vaccin

När Socialstyrelsen tog beslutet att erbjuda flickor i grundskolans årskurs fem och sex gratis HPV-vaccin i kampen mot livmodercancer hade tre av sex rådgivande experter kopplingar till vaccinindustrin, skriver Svenska Dagbladet.

De utomstående experterna tillstyrkte programmet som kostar 262 miljoner kronor per år och är ett betryggande tillskott för vaccintillverkarna.
Tre av experterna som lämnat in skriftliga jävsdeklarationer har angivit klara kopplingar till vaccinindustrin, som uppdrag för vaccinföretag och verksamheter stödda av företagen.
- Visst, vi var medvetna om dessa bindningar, säger Anders Tegnell till tidningen. Han ledde vaccinarbetet på Socialstyrelsen.
Han säger att experterna valdes för att de var de bästa i ett litet land där urvalet av sakkunniga är begränsat. Och att gruppen bara var rådgivande.
Enligt SvD är insynen i hur beslutet om HPV-vaccinet togs mycket liten. De offentliga dokumenten är få, det finns inga protokoll från sammanträden och ingen samlad dokumentation om handläggningen.
Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm säger att det hela låter bedrövligt och att han ska ta upp det med de ansvariga. Han känner inte till hur vaccinbesluten fattades och säger sig inte ha tillfrågats.
Gå till toppen