Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

2030 går Malmö helt på vind

År 2030 ska nästan hela Malmö gå på vind. Det kräver
ett band av snurror runt staden, men tiden är knapp.

Detta kan bli en ny utblick från hamnen och dockan. Malmö kommun vill bygga vindkraft för hundra miljoner per år från 2014. Bilden är ett montage hämtat från kommunens detaljplan.Bild: OBS: Montage
GRAFIK: Här är tänkbara områden för vindkraft i Malmö.

I ett underlag till Malmös nya översiktsplan pekades ett antal platser längs Yttre Ringvägen ut som tänkbara för ett par tre möllor. I det slutgiltiga förslaget ligger vindkraftsområdet som en korv längs hela vägen. Några lägen är mer prioriterade än andra, till exempel fälten söder om Fredriksbergs trafikplats mellan E 20 och E 65.
- Vi tyckte att det var för mycket fokus på några få lägen och såg fler möjligheter, säger Johan Emanuelsson, som är chef för stadsbyggnadskontorets strategiavdelning.
Enligt det nya förslaget kan det också bli en yttre krans av vindkraftverk vid gränserna mot Vellinge och Svedala. Det är glesbyggda marker öster om E 6:an, mellan Tygelsjö och Glostorp, och söder om Oxie som markeras i planen. Därmed är det inte sagt att det blir vindkraftverk just där.
- Vi visar lämpliga lägen. Sedan får entreprenörer komma med konkreta förfrågningar, säger Johan Emanuelsson.
Det som ligger närmast i tiden är troligen Norra hamnen och Hyllie. I Norra hamnen finns redan ett vindkraftverk och inga bostäder som kan bli störda. Där finns också planer på ytterligare utfyllnad.
I Hyllie får intresserade entreprenörer chans att haka på kommunens vindkraftsambitioner till våren. Serviceförvaltningen håller på att utforma ett förfrågningsunderlag för offerter. Förvaltningens projektledare Anders Elmqvist tänker sig att kommunen kan äga en del av de verk som byggs och anlita ett företag som driver dem, medan en del av kraftverken kan vara helt privatägda. De första skulle kunna snurra vid årsskiftet 2014-2015.
Malmö kommun har avsatt hundra miljoner kronor per år till vindkraft i budgetarna för 2014, 2015 och 2016.
- Vi måste satsa på vindkraft för att nå målen, säger Anders Elmqvist.
Första målet är att hela den kommunala organisationen med skolor, förvaltningar och annat ska försörjas av förnyelsebar energi år 2020. År 2030 ska det gälla hela staden.
För den nya bebyggelsen i Hyllie finns ett klimatkontrakt med högre ambitioner. Malmö Stad, VA Syd och Eon har kommit överens om att hälften av området ska drivas av grön el 2015 och hela området 2020.
- Det är hög tid att börja arbeta, säger Miljöförvaltningens klimatstrateg Joakim Nordqvist.
För bostadshusen planeras ett smart nät som innebär att förbrukningen anpassas bättre till tillgången, till exempel genom att tvättmaskinen går igång när vinden sätter bäst fart på snurrorna. Det förs också diskussioner om smartare system för stora anläggningar som Malmö arena och Emporia.
Men Malmö ligger efter. Köpenhamn siktar på att bli den första klimatneutrala staden 2025. Ett led i arbetet för detta är en vindkraftspark på grundet Sjollen, en bit väster ut i Sundet. En del av parken hamnar på den svenska sidan av gränsen, enligt diskussioner som pågår mellan Köpenhamns Energi, Köpenhamns kommun och Eon.
Det är förstås inte gjort i en handvändning. Alla byggen av vindkraftverk kräver bygglov och miljötillstånd och berörda grannar får komma till tals.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen