Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Livstid och utvisning

Medan systern desperat ringde efter hjälp höggs den unga kvinnan till döds av sin make. I dag dömde Södertörns tingsrätt den mördades 22-årige make till livstids fängelse och utvisning.
Enligt domen var mordet hedersrelaterat.

Mannen dömdes också för en grov våldtäkt på kvinnan två till tre dagar före mordet i Norsborg, söder om Stockholm, samt för grovt olaga hot och misshandel av den mördades syster.
I ett pressmeddelande från tingsrätten skriver rådmannen Paul Arnell att "mannen hade begått gärningen för att återupprätta sin och sin familjs heder då han – av allt att döma utan grund – misstänkt att hans unga hustru varit otrogen".
Den dömde har erkänt mordet men nekat till den grova våldtäkten.
Den några år äldre systern, som själv blev både hotad och misshandlad, blev också vittne till mycket av det som hände i lägenheten. När hon förstod att mannen tänkte skära halsen av sin hustru sprang hon ut till telefonen i hallen och ringde 112.
– När hon är uppkopplad mot larmcentralen hör man den yngre systern skrika i bakgrunden. Då har han börjat knivhugga henne, säger Massi Fritz.
Enligt henne är det ovanligt att det finns vittnen till liknande brott.
– Hade inte systern varit med i lägenheten hade vi inte fått veta så mycket som vi vet. Nu har vi väldigt mycket detaljer och det har bidragit till en väldigt stark och välskriven dom, säger hon.
– Mina klienter är nöjda. Det är ett strängt straff som kompletteras med utvisning och tingsrätten tar ställning till att det är ett hedersmotiv, säger advokat Elisabeth Massi Fritz som företrätt den mördade 22-åriga kvinnans familj.
Att hedersmotivet slås fast är viktigt eftersom det är "en försvårande omständighet", anser Massi Fritz.
– Kvinnan har kontrollerats. Hon har begränsats i sin vardag. Hon har blivit misstänkt för att ha begått ett äktenskapsbrott. Det som sedan skett är en brutal avrättning av en ung kvinna som bara ville leva ett mänskligt liv i Sverige och fatta egna beslut.
– Det är viktigt att visa andra brottsoffer att vi tolererar inte det här. Därför är det också viktigt att åklagare vågar skriva i gärningsbeskrivningar när det är hedersbrott och att tingsrätter vågar skriva det i sina domar, säger Massi Fritz.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen