Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Situationen har inte varit patientsäker”

Stängda sjukhusavdelningar har satt extremt hårt tryck på akuten i Malmö och Lund under helgerna. Sjukvårdspersonal beskriver situationen som katastrofal.
– Situationen har inte varit patientsäker, säger Per Bergenzaun, verksamhetschef på akutkliniken.

I nuläget finns inte en enda plats över på någon av vårdavdelningarna på sjukhuset i Malmö. Flera avdelningar på sjukhuset är stängda. De som kommer in på akuten kan inte slussas vidare om det skulle behövas. Istället får de bli kvar på akuten.
På akutavdelningen saknas, utöver sängar och mediciner som patienter kan behöva, också personal för att vårda dem som behöver ligga kvar. Det saknas också isoleringssalar med egen toalett och sluss.
– Tio personer fick vårdas på akutmottagningen i Malmö. En patient fick vänta många timmar på intensivvård. Situationen har inte varit patientsäker, säger Per Bergenzaun, som den här veckan jobbar som verksamhetschef på akutkliniken.
Han säger att det har funnits risk för allvarliga händelser de senaste helgerna, men att ingen inträffat, så vitt han vet.
De senaste dagarna har sjukvårdspersonal, patienter och anhöriga hört av sig till Sydsvenskan med larm om överfulla väntrum, brist på sängar och vårdplatser och bristande patient- säkerhet med risk för fara för patienters liv.
– Det är katastrof, säger en sjuksköterska på Sus i Malmö, som vill vara anonym.
Per Bergenzaun har förståelse för att patienter blir osäkra när telefonkön till sjukvårdsupplysning är flera timmar lång. Men han vill väldigt gärna att patienter först vänder sig dit eller till den läkare de fått välja, eller den läkarens vårdcentral.
– Många kan ge hjälp på kvällar också. Men fungerar inget annat ska man till akuten om man har drabbats av något som kräver sjukhusvård snabbt.
På akuten i Lund har situationen varit särskilt allvarlig, eftersom man där har svårt att bemanna med kompetenta läkare.
– Bemanningen är så slimmad så det finns ingen personal att flytta runt tillfälligt. Och vi har inte kunnat ringa in extra folk. Arbetsmiljön är inte okej, och det har gjorts flera anmälningar till Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen. Personalen upplever att sjukhuset inte kunnat lösa de strukturella problemen och så blir det en känsla av vanmakt, säger Per Bergenzaun, som anser att frågan tas på större allvar av den nye sjukhuschefen.
2013 års penningpåse är ännu inte fördelad internt inom sjukhuset, påpekar Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
– Årets internbudget är inte tagen, så dörren är öppen för att fördela pengarna. Vårdproduktionsutskottet och sjukhusledningen får se över hur man använder dem bäst för att möta den här typen av pucklar.
Räcker de tilldelade medlen inte, finns alltid ”möjligheten att när som helst under året ta ytterligare ekonomiska beslut”, tillägger han.
– Men jag vill inte föregripa en sådan diskussion. Det skulle kunna vara som att öppna Pandoras ask.
Gå till toppen